Výrobci obrazovek si dohodli ceny, zaplatí 52 milionů

ČTK ČTK
23. 2. 2012 13:13
Pokutu za kartel dostalo od antimonopolního úřadu pět firem

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil větší část pokuty 51,787 milionu korun za kartel výrobců obrazovek.

Sankci dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2010 pět firem. Další tři vyvázly bez sankce. Mezi pokutovanými je Technicolor nebo Toshiba. Právě Toshibě ve čtvrtek soud snížil pokutu o 1,35 milionu korun.

Antimonopolní úřad v pokutě zohlednil účast firmy v jiném kartelu. Tvrdil, že jde o recidivu. Podle soudu ale postupoval špatně.

Právní zástupce Toshiby Ivo Janda uvedl, že firmě šlo spíše než o výši pokuty o princip. Vadilo jí to, že byla označena za recidivistu. "Snížení pokuty částečný úspěch je. Po doručení písemného vyhotovení rozsudku zvážíme podání kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu," uvedl Janda.

Samsung vyvázl bez pokuty

Podle soudce Davida Rause bylo prokázáno, že kartel výrobců obrazovek byl globální. Soud ale musel prokazovat jeho dopad na území Česka. Některé firmy při jednání tvrdily, že žádný nebyl.

"Jestliže je na území ČR obchodováno s produktem, jehož se týkal kartel, tak už z toho vyplývá dopad na území ČR," uvedl Raus. Podle něj se firmy dohodly na ceně produktu, s kterým se v tuzemsku obchodovalo.

Antimonopolní úřad o kartelu výrobců obrazovek rozhodl pravomocně koncem roku 2010. Pokutu dostalo pět firem. Žalobu podaly Koninklijke Philips Electronics NV, Panasonic Corporation, Toshiba Corporation, MT Picture Display Co., Ltd., Technicolor S.A. a Chunghwa Picture Tubes, Ltd., která ji následně stáhla.

Pět společností úřad sankcionoval, pouze Philips ne. Stejně jako u společnosti LG Electronics byla jeho pokuta už promlčená. Bez pokuty vyvázl také Samsung, který o existenci kartelu poskytl úřadu informace.

Schůzky v asijských zemích

Kartel výrobců obrazovek trval podle ÚOHS šest let. Firmy se na něm podílely různou dobu, což úřad při stanovení pokut zohlednil. Výrobci obrazovek se scházeli na jednáních řadu let. Jednání a kontakty mezi nimi započaly už před rokem 1998 a pokračovaly do roku 2004.

Schůzky se konaly v asijských i evropských zemích. Před rokem 1998 šlo spíše o neformální setkání. Následně se výrobci obrazovek začali setkávat organizovaněji a systematicky.

Na těchto schůzkách firmy podle ÚOHS jednaly zejména o cenách a vyměňovaly si citlivé obchodní informace. Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.

Největší pokutu dostal od ÚOHS Technicolor, činí 13,858 milionu korun. Další sankce pro jednotlivé firmy byly následující: Panasonic Corporation 10,373 milionu korun, MT Picture Display 9,43 milionu korun, Chunghwa Picture Tubes 6,4 milionu korun. Toshiba Corporation měla původně zaplatit 11,726 milionu korun. Soud pokutu snížil na 10,373 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy