Rekonstrukce: Život Monyové byl drama už před vraždou

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
15. 2. 2012 19:59
Vraždou spisovatelky Simony Monyové se začal zabývat soud
Boris Ingr při příjezdu k soudu.
Boris Ingr při příjezdu k soudu. | Foto: ČTK

Brno - Byl to svět plný hádek, facek, problémů s alkoholem i pokusů o sebevraždu. Tak Boris Ingr, obžalovaný z vraždy své manželky, spisovatelky Simony Monyové, ve středu u soudu vylíčil prostředí, ve kterém manželský pár léta žil.

Světlo do případu se alespoň částečně snažila vnést i chůva, která popsala, co se odehrávalo v okamžicích, které bezprostředně předcházely brutální vraždě.

Sám Ingr vzájemné soužití se známou autorkou románů pro ženy charakterizoval jako italské, s manželkou se prý často hádali a někdy i napadali. "Potyčky byly vzájemné, někdy jsem jí dal facku, jindy jsem na ni plival," vypověděl.

Popsal i konkrétní konflikty, kdy ženu uhodil, strkal do ní nebo před ní zabouchl dveře tak, že se uhodila do hlavy.

S tím, že ji manžel psychicky i fyzicky napadá, se spisovatelka svěřila několika známým, mezi nimi i chůvě. Ta prý viděla u Monyové několikrát podlitiny.

Vztah mezi dvojicí byl podle Ingra napjatý kvůli pracovnímu vytížení, půjčkám a péči o nemocného syna. Spory se vedly také o peníze, které vydělávalo nakladatelství vydávající knihy Monyové. Spisovatelka prý manželovi vyčítala, že je s ní jen kvůli nim.

Ingr také popsal své dlouhotrvající problémy s alkoholem, kvůli kterým dokonce navštěvoval psychologa. Přiznal se také, že musel užívat léky na uklidnění a na spaní. Na dovolené na Kubě se po hádce se ženou dokonce pokusil o sebevraždu.

"Vyhrožovala, že se zabije. Na to jsem řekl, že bude lepší, když zemřu já, že děti potřebují více matku. A ona mi dala prášky. Šel jsem dolů, spolykal je a zapil rumem," popsal událost Ingr.

Detektor lži a pak rozvod

Podle Ingra se situace ještě více vyhrotila v minulém roce, když ho žena neustále napadala za to, že je jí nevěrný a že se mu líbí jen mladší ženy, což podle něj není pravda. Spory vyvrcholily v červnu minulého roku, kdy Monyová přinutila manžela, aby se podrobil detektoru lži.

"Vyšlo mi, že ji nemám rád a že jsem s ní jen pro peníze," popsal Ingr. Spisovatelka se na základě výsledků definitivně rozhodla pro rozvod.

Dlouhotrvající manželské drama tragicky skončilo 3. srpna. Monyová s Ingrem, kteří spolu v té době již nebydleli, se sešli kvůli finančnímu vyrovnání.

Po schůzce se Monyová vrátila do rodinného domu v Obřanech, kde strávila odpoledne se svým nejmladším synem, chůvou a další známou.

Navečer se v domě objevil Ingr, který ale u soudu tvrdil, že si z večera téměř nic nepamatuje a neví ani, jak se tam dostal. Podle svědkyň požadoval, aby mohl jít uložit syna k spánku. Monyová ho i přes obavy své známé do domu vpustila.

Boris Ingr u soudu
Boris Ingr u soudu | Foto: ČTK

Když se ale dlouho nevracel, šla ho zkontrolovat. S největší pravděpodobností zjistila, že muž v domě usnul. Ingr totiž vypověděl, že si matně vzpomíná, jak ho žena budí. Chůva, která seděla sama na zahradě, pak zaslechla prudkou hádku mezi oběma manžely a pláč dítěte.

Konflikt skončil tím, že Ingr před zraky své rodiny vyskočil z okna v prvním patře. Monyová podle chůvy vyběhla z domu, předala jí syna a spolu s přivolaným sousedem se běžela podívat na manžela. Soused uvedl, že muž byl v pořádku bez vážnějšího zranění a sanitku zavolat nechtěl.

Ztráta paměti

Podle souseda muž Monyovou nijak neohrožoval, a proto je spolu nechal odejít zpátky do domu.

Co se pak za zavřenými dveřmi domku odehrálo, nikdo neví. Ani chůva, ani sousedé nic dalšího neslyšeli, Ingr prý trpí ztrátou paměti.

Jisté ale je, že později večer byla Simona Monyová nalezena ubodaná u pohovky v obývacím pokoji. Ingr pravděpodobně po vraždě vlastní ženy znovu vyskočil z okna. Pamatuje si prý pád na kapotu auta, kde ho později našli záchranáři. 

Ti ošetřili nejdříve jeho, protože do domu se nemohli dostat. Ženu našli až poté, co policisté vykopli dveře, byla už ale mrtvá.

"Muž seděl mezi kapotou auta a garáží celý od krve, na sobě měl bodnořezné rány. Nejdřív tvrdil, že v domě nikdo není, v sanitce si pak ale začal strhávat obvazy a křičel, že si pomoc nezaslouží, že všem zkazil život a ať pomůžeme jeho ženě," popsal osudný večer záchranář.

Dodal, že muž se poté rozplakal. "Strašně jsem jí ublížil, nechtěl jsem to udělat," vzlykal prý. U soudu manžel řekl, že vraždu nejspíš spáchal.

 

Právě se děje

Další zprávy