Odboráři podali na své divadlo trestní oznámení

ČTK ČTK
13. 12. 2011 8:21
Na policii se obrátili kvůli údajně špatnému hospodaření Národního divadla Brno
Ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák kritiku odmítá a stále se těší podpoře primátora.
Ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák kritiku odmítá a stále se těší podpoře primátora. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Odboráři Národního divadla Brno (NDB) podali kvůli hospodaření scény trestní oznámení na neznámého pachatele. Vedení divadla podle nich nehospodárně, neúčelně a neefektivně nakládá s veřejnými prostředky.

Policisté se již hospodařením divadla několik týdnů zabývají z vlastní iniciativy. Magistrát si nechává zpracovat audit, který skončí zřejmě v únoru.

"Odborové organizace Národního divadla Brno jsou přesvědčeny, že vedoucí zaměstnanci (...) porušovali a porušují povinnost řádně hospodařit se svěřenými prostředky," stojí v trestním oznámení. Jsou pod ním podepsáni zástupci Odborové asociace divadelníků NDB, Unie profesionálních zpěváků a Unie orchestrálních hráčů.

Oznámení je založeno na zprávě bývalého ekonomického náměstka divadla Reného Adámka, jenž za dobu svého krátkého působení v divadle údajně narazil na nesrovnalosti. Zprávu si nedávno z vlastní iniciativy vyžádali i policisté a na základě její podrobné analýzy rozhodnou o dalším postupu.

Zatím policie podle mluvčí NDB Šárky Motalové nikoho v divadle nekontaktovala. Nevyžádala si ani žádné dokumenty.

Za Dvořákem stojí Onderka

Ředitel divadla Daniel Dvořák v minulých týdnech opakovaně kritiku odmítl. Adámek podle něj řadu věcí nepochopil, jiné zkreslil. Adámkovu zprávu bagatelizoval na posledním zasedání zastupitelstva i primátor Brna Roman Onderka (ČSSD). Zprávu označil za "modlu". Dvořák má stále podporu vedení magistrátu.

Část brněnské kulturní obce dlouhodobě kritizuje fungování Národního divadla Brno, práci ředitele Dvořáka i šéfa činohry Zdeňka Plachého. Odboráři proti Dvořákovi protestovali zejména v souvislosti s neuskutečněnými úvahami o personálních škrtech a krátkodobém pozastavení činnosti operního souboru. Divadlo tak chtělo reagovat na plánované dvacetiprocentní snížení příspěvku od magistrátu. Město ale pětinové škrty nakonec neuskuteční.

Pod petici proti zrušení opery, jejíž součástí byl i požadavek na odvolání Dvořáka z funkce, nasbírali odboráři asi 30 000 podpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy