Úřednice bojovala s korupcí, fond ji ocenil 300 tisíci

ČTK ČTK
9. 12. 2011 13:45
Renata Horáková ze Znojma nepodlehla nátlaku bývalého tajemníka městského úřadu
Úřednice nepodlehla nabídkám ani nátlaku (ilustrační foto)
Úřednice nepodlehla nabídkám ani nátlaku (ilustrační foto) | Foto: Jan Langer

Znojmo - Nadační fond proti korupci (NFPK) spojený se jménem podnikatele Karla Janečka v pátek ocenil Renatu Horákovou ze Znojma za odvahu poukázat na korupční jednání na tamní radnici, daroval jí částku 300 tisíc korun.

Ocenění, které Horáková z Janečkových rukou převzala na páteční tiskové konferenci, je třetím podobným krokem nevládní organizace. Prvním oceněným byl někdejší šéf Státního fondu životního prostřední Libor Michálek, druhým pak právník Ondřej Závodský, který upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra.

Podle NFPK Horáková jako vedoucí majetkového odboru radnice ve Znojmě nepodlehla nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany bývalého tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře ani bývalého starosty a pustila se do boje, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů.

Jednou z nevýhodných transakcí byl podle Horákové pronájem bývalého vojenského areálu Malá Louka o rozměru zhruba 60 tisíc metrů čtverečních.

"Měla jsem se podepsat pod materiál, kterým se měl tento pozemek pronajmout za dvě koruny ročně a zabřemenit, takže by město s těmi pozemky už nemohlo nijak nakládat," řekla v pátek novinářům Horáková. Městu tím měla vzniknout ztráta až 90 milionů korun oproti běžné formě pronájmu.

Od nuceného odchodu z radnice nemůže najít práci

Dalším nevýhodným obchodem, do kterého ji vedení radnice údajně nutilo, byl prodej bytů, kde město mělo tratit přibližně 800 tisíc korun. "Byly tam i další věci. Řádově za několik desítek milionů," dodala Horáková.

Znojemská rodačka by ráda ve městě pracovala i nadále. Od svého nuceného odchodu z radnice ale nemůže najít práci. Podobně jsou na tom i další její kolegové, kteří se nebáli spolupracovat s policií v kauze nevýhodných zakázek.

Krejčíře začala policie kvůli údajnému braní úplatků stíhat už loni v září. Spolu s ním čelí obvinění z úplatkářství i čtyři představitelé stavebních firem.

Podle spisu od nich tajemník převzal úplatky za to, že jejich firmy pak získaly ve výběrových řízeních zakázky od radnice. Krejčíř vinu popírá. Kauza otřásla znojemskou radnicí a zadluženému městu hrozí, že kvůli aféře přijde i evropské dotace.

Aby podnítil lidi k oznamování korupce, vyhlásil v pátek NFPK start nového projektu Wanted. Nadační fond dá jeden milion korun tomu, kdo odhalí korupci významného ekonomického rozsahu, nebo zvláště zavrženíhodné korupční jednání. Podmínkou je ovšem podat takové trestní oznámení, které povede k odsouzení korupčníka, dodal zakladatel fondu Janeček.

 

Právě se děje

Další zprávy