TOP 09 v Brně vyloučila člena za to, že mluvil s médii

ČTK ČTK
5. 10. 2011 11:46
Ke komunikaci s médii prý neměl svolení stranických šéfů

Brno - TOP 09 vyloučila předsedu své místní organizace Brno-sever Jana Mandáta. Porušil prý stanovy.

Podle Mandáta je však skutečným důvodem to, že mluvil s médii, aniž by k tomu měl svolení stranických šéfů. Informují o tom středeční Právo a Brněnský deník.

"Prostě jsem předem nepředložil stranické cenzuře svá vyjádření," uvedl Mandát.

V TOP 09 na jihu Moravy není prvním vyloučeným. Strana se už dřív zbavila například historika Pavla Palečka. Brno-sever je druhou největší brněnskou městskou částí a TOP 09 je tam součástí radniční koalice.

Mandát minulý týden vydal prohlášení, v němž místní organizace TOP 09 reaguje na aféru radního městské části Martina Šrubaře (TOP 09). O něm vyšlo najevo, že dřív křivě svědčil a byl za to potrestán u soudu. Ve straně však o tom nikdo nevěděl.

"Tyto praktiky jsou jak z 50. let," tvrdí Mandát

Místní organizace Brno-sever přijala usnesení, v němž krajské vedení vyzvala přijmout etický kodex, který by podobným situacím předcházel. Usnesení zveřejnila, aniž by o tom krajské vedení či manažer odpovědný za styk s médii věděli.

Mandát je zakládajícím členem brněnské TOP 09 a vyloučení označil za nespravedlnost. Stranické praktiky přirovnal k padesátým létům.

Podle brněnského šéfa strany Jaroslava Kacera ho však regionální výbor vyloučil, "protože nerespektoval povinnosti člena strany". Kacer to řekl deníku.

Organizace Brno-sever za Mandátem stojí. Jeho vyloučení navíc podle starostky Brna-sever Sabiny Tomíškové (ODS) může zkomplikovat rozhodování tamní koalice, protože má křehkou většinu.

 

Právě se děje

Další zprávy