Koalice v Brně účelově rozdělila tendr, říká zastupitel

ČTK ČTK
27. 6. 2011 21:18
Podle Jana Hlobila radnice porušila zákon o veřejných zakázkách

Brno - Koalice v městské části Brno-Židenice podle opozičního zastupitele Jana Hlobila (TOP 09) porušila pravidla pro zadávání veřejných zakázek.

Nákup výtahů do bytových domů údajně rozdělila na tři menší zakázky, čímž se vyhnula povinnosti postupovat podle pravidel pro nadlimitní veřejné zakázky. Hlobil kvůli tomu podá podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, vedení radnice chyby odmítá.

Koalice složená z ODS, ČSSD a Zelené pro Židenice měla porušit hned tři podmínky nedělitelnosti veřejné zakázky.

Jedná se o nákup stejné věci, ve stejné lokalitě a v krátkém časovém odstupu od sebe. "Přitom nastane-li kterákoliv z těchto podmínek, nelze zakázku dělit," uvedl Hlobil.

Podle starosty Romana Vašiny (ODS) radnice nejdřív vyhlásila první soutěž a orientovala se při tom tím, kolik peněz na výtahy měla v rozpočtu. Navíc prý řešila havarijní stav. Poté dostala od Brna další peníze, a uskutečnila novou zakázku.

Třetí se podle Vašiny týká zcela jiné lokality. "Stejná lokalita je to jen v tom smyslu, že jsou to také Židenice," uvedl. Podle něj by ani druhý a třetí nákup dohromady nadlimitní zakázku nedal.

Rekonstrukce tělocvičny byla v pořádku, tvrdí starosta

Druhou spornou zakázkou je podle Hlobila rekonstrukce tělocvičny v Gajdošově ulici. Radnice tam prý změnila kvalifikační podmínky v době, když už uchazeči měli podávat nabídky, a tím zamezila

"Vypadá to, že tím zamezila velké části uchazečů, aby se mohli zúčastnit," řekl Hlobil. Podle něj tak v době krize dokonce vzrostla cena, za kterou je ochoten vítěz tělocvičnu opravit, a to ze 7,5 milionu na 8,5 milionu korun.

Vašina tvrzení o této zakázce zcela odmítl, a to včetně čísel. Podle něj sice rada revokovala dřívější usnesení týkající se požadavků na dodavatele, ale učinila tak ještě před vypsáním výběrového řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy