Ztracenou stěnou z Tugendhatu obložilo gestapo jídelnu

Markéta Žižková
5. 5. 2011 17:19
Makarasovou stěnu našel historik v menze právnické fakulty díky deníku německého vojáka
Unikání obklad zdobil stěny menzy
Unikání obklad zdobil stěny menzy | Foto: A.M.O.S. design

Brno - Těžko uvěřitelný nález se podařil historikovi Miroslavu Ambrozovi.

V menze brněnské právnické fakulty totiž objevil část makasarové stěny, která byla součástí jídelny slavné vily Tugendhat, jež nyní prochází rekonstrukcí.

Kruhová stěna zmizela z vily, která figuruje na seznamu památek UNESCO, v roce 1940 a všichni ji od té doby považovali za ztracenou. Při rekonstrukci v roce 1984 ji tak nahradila kopie.

Části dřevěné stěny přitom nepovšimnuty zdobily stěny brněnské menzy. "Byla použita jako stěnový obklad v horizontální podobě, nebyla kompletní, byla částečně rozřezaná a poškozená," vysvětluje Karel Říha z firmy AMOS design.

Objev díky deníčku

Originální obklad z vily odvezli Němci za druhé světové války. A to do budovy, která kdysi sloužila gestapu a dnes patří právnické fakultě.

"Gestapáci si tak tehdy vylepšili svůj bar," připomíná Říha sedmdesát let staré události.

Historik Ambroz stěnu po letech objevil díky deníku německého vojáka, který před lety získal.

Němec byl fascinován moderní architekturou, a tak si poznamenal, kam byla makasarová stěna přemístěna. Zápisek Ambrože dovedl až do dnešní studentské jídelny.

"Původní obklad byl nyní z budovy Právnické fakulty sejmut a je v rukou restaurátorů," dodal Říha. Do vily Tugendhat by se měla část původního obkladu vrátit do konce roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy