Manažeři z Edbusy stráví ve vězení celkem 16 let

Mediafax
18. 4. 2011 13:36
Přes deset tisíc klientů kvůli nim přišlo o více než půl miliardy korun

Brno - Podvodníky ze společnosti Edbusy odsoudil Krajský soud v Brně celkem na 16 let vězení.

Muži připravili přes 10 tisíc klientů o více než půl miliardy korun. Martin Žouželka si ve věznici s ostrahou odpyká 8,5 a Lukáš Přibyl 7,5 roku.

Soud uznal manažery vinnými z podvodů už ve středu 6. dubna. Vzhledem k množství poškozených však zabralo více než týden samotné vynesení rozsudku.

Obžalovaným hrozilo až deset let vězení

Hlavní líčení s Přibylem a Žouželkou začal soud rozplétat loni v červenci. Složitý proces před trestním senátem vedeným soudcem Jiřím Stýblem trval osm měsíců. Spisový materiál k případu zaplnil několik desítek velkých krabic.

Obžalovaným hrozilo za podvody až desetileté vězení. Oba manažery úvěrové společnosti Edbusy navrhli obžalovat kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality na konci roku 2008.

"Oba muži ve věku 29 a 38 let jsou stíháni pro trestný čin podvodu spáchaný formou spolupachatelství a trestný čin neoprávněné podnikání spáchaný opět formou spolupachatelství," řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Obvinění měli vytvořit a provozovat na území Česka i Slovenska podnikatelský systém Edbusy - Education Business Systém. "Ten byl zaměřen na zprostředkovávání finančních produktů Schopná půjčka a Rentiér-PIL," vysvětlil mluvčí.

Firma měla tvář "posledního zachránce"

V rámci této úvěrové činnosti osobně nebo prostřednictvím spolupracovníků systému od února 2007 do ledna 2009 měli uzavírat smlouvy o zprostředkování žádosti o poskytnutí finančních prostředků.

"Přitom se zavazovali, že ve lhůtě tří až 10 měsíců od nabytí účinnosti smlouvy o zprostředkování dodají finanční prostředky od 100 tisíc do jednoho milionu korun za předpokladu předcházejícího uhrazení zálohové platby," pokračoval Skřepek.

Nabízení Schopných půjček a rent od Edbusy se totiž zakládalo na systému dealerů, kteří berou provize za získané klienty. Firma se stylizovala do role "posledního zachránce", který může předluženým lidem pomoci. Zákazníci si často na zálohu pro Edbusy museli znovu půjčit.

"Obvinění měli svým jednáním způsobit škodu 10 522 klientům, a to ve výši 557 milionů korun a o stejnou částku se tedy obohatili," vypočetl Skřepek.

V rámci vyšetřování bylo na účtech ovládaných obviněnými zajištěno 211 milionů korun. Mezi poškozenými jsou občané České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska, Srbska, Ukrajiny, Německa a Rakouska.

O Edbusy se zajímala i Česká národní banka

Firma však tvrdila, že kvůli údajně neoprávněnému policejnímu vyšetřování nebyla schopná svým klientům peníze vyplatit. V listopadu 2008 dokonce vedení Edbusy oznámilo, že Českou republiku zažalovalo v arbitráži. Na svých internetových stránkách pak uvedlo, že bude po ministerstvu spravedlnosti žádat 1,7 miliardy korun jako náhradu škody.

Už v roce 2008 se o Edbusy kvůli zálohám zajímala Česká národní banka. "Zákon o bankách zakazuje přijímat vklady od veřejnosti bez bankovní licence," konstatoval tehdy Pavel Zúbek z oddělení komunikace ČNB. Ani tu podle policistů společnost Edbusy neměla.

Za tisíce poškozených klientů z Česka i zahraničí usedlo již minulé v pondělí u soudu šest zmocněnců, kteří se připojili k řízení s nárokem na náhradu škody. S tím však ostře nesouhlasil Žouželkův obhájce Pavel Holub.

"Obžaloba předjímá škodu, která měla vzniknout. Nároky neprokazují, že poškozeným měla vzniknout škoda jednáním mého klienta," prohlásil Holub. Žouželka zároveň odmítl, že by Edbusy fungovala na principu letadla, součástí projektu prý mělo být i finanční vzdělávání lidí.

Soudce Jiří Stýblo hned po vynesení rozsudku přelíčení ukončil. Odůvodnění verdiktu bude vzhledem k rozsahu kauzy předčítat až do pátku.

 

Právě se děje

Další zprávy