Žabovřesky chtějí úlevu od dopravy, žádají silnici R43

ČTK ČTK
14. 3. 2011 18:20
Odmítají proto variantu územního plánu bez silnice R43
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Brno - Brněnská městská část Žabovřesky odmítá variantu územního plánu bez silnice R43.

Podle tamních zastupitelů bude silnice, pokud vznikne, sloužit i dopravě do Brna, nejen tranzitní dopravě.

Starosta Marek Šlapal (ČSSD) v pondělí argumentoval i ekonomickou výhodností stavby. "Pozemky jsou vykoupeny, trasa je beze změn od roku 1938," řekl novinářům.

Územní plán budou schvalovat zastupitelé Brna, námitku městské části však předtím úředníci musí vypořádat - vyhovět jí, či dostatečně zdůvodnit odmítnutí. Když nebude městská část spokojena, může se obrátit na soud.

Žabovřešští chtějí úlevu od dopravy

Žabovřesští věří, že jim R43 uleví od dopravy. Dnes dojíždění přes tuto městskou část do centra znamená každodenní popojíždění v koloně.

Místní radnice původně chtěla, aby se silnice R43 začala stavět ještě před startem ražby královopolských tunelů. Nyní, když už tato stavba byla zahájena, je podle Šlapala lepší ji co nejdřív dokončit.

"Než aby trvalo provizorium, kdy se Žabovřesky staly jednou velkou objízdnou trasou, kde i banální opravy vedou ke kolapsům dopravy," podotkl.

Starosta doufá, že v současných podmínkách vydrží dnešní dopravní nápor ulice Minská a Horova, které jsou v havarijním stavu a v minulosti se tam propadla kanalizace. Předloni si jedna z oprav podobné havárie vyžádala náročnou výluku hromadné dopravy. Žabovřesky se kvůli tomu staly téměř neprůjezdnými ze severu na jih.

Mohlo by se zatím alespoň projektovat

Oprava ulic nemůže začít dřív, než skončí ražba tunelů a s ní související dopravní stavby. Podle starosty se však mohlo projektovat, což se zatím neděje.

"Je hotová studie - podklad pro projektovou dokumentaci... Teď je na tahu Brno, aby zajistilo financování projektové dokumentace a projekt byl co nejdřív hotov," řekl starosta.

Podle něj je třeba záhy vybrat zhotovitele. Mohl by v tom případě začít hned po skončení prací na tunelech. Investor dnes termín jejich kolaudace odhaduje na počátek roku 2012.

Žabovřesky leží na sever od centra Brna. Tvoří je hlavně rodinná zástavba, ať už řadových domů nebo vil. Díky tomu i díky blízkosti centra jsou žádané k bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy