Kraj chce gymnáziím rušit třídy, rodiče se bouří

ČTK ČTK
25. 1. 2011 11:31
Celkem by školy měly přijít o 330 míst pro primány
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Rodiče, studenti i vedení gymnázií na jihu Moravy se bouří.

Nelíbí se jim rozhodnutí radních Jihomoravského kraje, kteří chtějí snížit počet tříd. Bojovat proti tomu chtějí především peticemi.

Radnice mají v plánu zrušit 330 míst pro primány. O třídu osmiletého gymnázia by tak mělo přijít brněnské gymnázium v ulici Terezy Novákové, dále gymnázia v Blansku, Šlapnicích, Zastávce, Židlochovicích, Hustopečích, Hodoníně, Strážnici, Bučovicích, Moravském Krumlově a Gymnázium a střední pedagogická škola ve Znojmě.

"Chceme, aby osmileté studium bylo zachováno. Ve čtvrtek se u nás začne podepisovat petice a v pátek ji osobně odvezu hejtmanovi," řekl Mf Dnes ředitel gymnázia v Zastávce u Brna Petr Kroutil. Právě toto gymnázium v roce 1990 s víceletým studiem na Brněnsku začínalo.

Petici založili rovněž v Bučovicích a ve Šlapanicích, kde se v pondělí navíc konala mimořádná schůze rodičů s vedením školy.

Zvýší se úroveň gymnázií

Ani po třech dnech od schválení prý ředitelé neznají konkrétní důvody tohoto kroku.

"Ještě 11. ledna jsme na kraji projednávali přijímací řízení. Pak se ze dne na den dozvíme, že nemůžeme primány vzít. Nejsme rozhodně školou, kam by se dostal každý uchazeč," uvedla ředitelka šlapanického gymnázia Hana Richterová.

Podle ředitele Gymnázia Židlochovice Jiřího Kubeše, kterého citoval Brněnský deník, bude mít záměr pro školu jednoznačné důsledky. "Jiné než osmileté studium ve škole nenabízíme, z každého ročníku máme jednu třídu. Pokud se nyní zruší přijímací řízení do primy, znamená to fakticky jediné. Postupný zánik školy," konstatoval Kubeš.

Když se osmiletá gymnázia zaváděla, měla být prý určena pro tři procenta nejnadanějších zájemců. Zatímco dnes se na krajská osmiletá gymnázia dostane 11 procent populačního ročníku. Po změně to bude pět procent, uvedlo minulý týden hejtmanství.

"Někde se osmileté gymnaziální studium zruší, ale nahradí ho šestileté," uvedl hejtmanův náměstek Stanislav Juránek.

 

Právě se děje

Další zprávy