Lidé bojují se supermarkety, chtějí "obchody za rohem"

ČTK ČTK
20. 1. 2011 12:38
Hnutí Nesehnutí předalo primátorovi Brna petici s 4600 podpisy
Nesehnutí předávají petici brněnskému primátorovi
Nesehnutí předávají petici brněnskému primátorovi | Foto: Josef Jelínek

Brno - Za posledních pět let zmizelo v Brně 500 malých obchodů.

Někteří obyvatelé se s tím nehodlali smířit a připojili svůj podpis k petici občanského sdružení Nesehnutí, které tak bojuje za pestrou a hustou síť obchodů.

Petici s podpisy celkem 4600 lidí zástupci předali brněnskému primátorovi Romanu Onderkovi (ČSSD). Aktivita mimo jiné souvisí s přípravou nového územního plánu.

"Nesehnutí se nelíbí, že stavbu supermarketů jeho koncept umožňuje i na plochách s jiným vymezením, například určených pro výzkum a vzdělávání," řekla Hana Chalupská z Nesehnutí.

Se sháněním podpisů začalo sdružení loni v dubnu na různých kulturních akcích. Petici podle Lukáše Lyera ze sdružení Nesehnutí podpořila řada bývalých majitelů a majitelek malých obchodů, dále i sociologové Hana Librová a Jan Keller, ekonomka Naďa Johanisová, umělci Vít Klusák a Filip Remunda, Jiří Kniha a Vladimír Morávek či vodohospodář Václav Čermák.

"Mnohým Brňanům dnes chybí "obchod na rohu", kam by si mohli jít nakoupit zboží denní potřeby," uvedla Chalupská.

Cestování za nákupy zvyšuje provoz

Podle lidí z hnutí by Brno mělo dbát na to, aby nákupní příležitosti byly ve městě rovnoměrně rozloženy. Lidé za nákupy dojíždějí autem a zvyšují provoz na silnicích.

Iniciátoři petice také chtějí chránit kvalitní zemědělskou půdu v okolí města. V minulosti vyrostlo několik nákupních center na zelené louce na jihu města a další velké na severu.

Podle primátora město petici projedná a aktivistům ve lhůtě odpoví, ale vliv města na maloobchodní síť je malý.

"Všichni se asi v Brně shodneme na tom, že by se nám líbil střed města, kde bude mnoho malých obchůdků, kde si budeme moci nakoupit a bude to pěkné. V období krize začít obchodovat a podnikat je velmi složité," uvedl.

Dodal také, že obchodníci si většinou prostor pronajímají od soukromých majitelů. Nájemní ceny radnice neovlivní.

 

Právě se děje

Další zprávy