V Brně přibylo bezdomovců. Největší nápor teprve přijde

ČTK ČTK
3. 11. 2010 12:42
Charitativní zařízení zaznamenala větší množství lidí bez domova, vliv měla krize
Ladislav Šos nedoporučuje, aby lidé dávali bezdomovcům peníze, ale spíše jídlo.
Ladislav Šos nedoporučuje, aby lidé dávali bezdomovcům peníze, ale spíše jídlo. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - V Brně letos výrazně přibylo bezdomovců.

Jen charitní denní centrum v Bratislavské ulici loni evidovalo 16 tisíc návštěv lidí bez přístřeší, letos jejich počet jen za první půlrok dosáhl 14 tisíc.

A tamní pracovníci odhadují, že do konce roku číslo vystoupá na 20 tisíc.

S rostoucím počtem bezdomovců přibývá těch, kdo oslovují lidi na ulicích a žádají peníze. Ladislav Šos z Oblastní charity Brno varoval před tím, aby jim lidé vyhověli.

"S penězi tvrdím, že se jim víc ublíží, než pomůže. Dáte mu 20 korun a troufám si říct, že na 90 procent to zkapalní," uvedl.

Alkohol přitom lidi bez přístřeší zaplétá ještě níž do jejich krizí a znemožňuje jim ze situace vybřednout. Šos si je vědom, že většina jeho klientů by se na něj za takové doporučení zlobila. Je však přesvědčen o jeho pravdivosti.

Uznal, že ne vždy je snadné prosícího člověka odmítnout. Když už však chce člověk pomoci, měl by podle něj člověku z ulice koupit jídlo. Ideální je pak odkázat ho na denní centra a azylová zařízení.

Většina bezdomovců podle něj o centrech, která jsou jim otevřená, ví. Přesto se snaží na ulici peníze získat, i když sociální pracovníci jim to neschvalují.

Roli hrají krize i anonymita velkoměsta

Ekonomická krize na rostoucí počet bezdomovců podle Šose určitě nějaký vliv má. "Víc lidí se dostává do hmotné nouze, ztrácí bydlení, ztrácí jistotu a dostává se do řad chudších lidí," míní.

Někteří pak končí na ulici. V Brně se projevuje i to, že se sem stahují lidé bez přístřeší z celé země. Hledají anonymitu většího města, protože v jejich rodném městečku by je každý poznal.

Sčitatelé napočítali v Brně letos na jaře přes 1300 bezdomovců. Od posledního sčítání před čtyřmi lety to představuje patnáctiprocentní nárůst. Skoro dvojnásobek bezdomovců ošetřily nemocnice.

 

Právě se děje

Další zprávy