Na Dušičky pozor na zloděje, varuje policie

Domácí Domácí
2. 11. 2010 8:41
Dušičkové evergreeny: Vykrádaní aut, zcizování kabelek i výzdoby hrobů
Úprava hrobu - ideální chvíle pro zloděje...
Úprava hrobu - ideální chvíle pro zloděje... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Období kolem Dušiček je velkou příležitostí pro zloděje. Vykrádají zaparkovaná auta před hřbitovy, odcizují tašky a kabelky návštěvníků, kteří upravují hroby svých blízkých, kradou výzdobu hrobů.

Na tuto každoroční klasiku reagují policisté varovnými zprávami, zvýšenými hlídkami, popřípadě preventivními akcemi. Jako třeba v Brně, kde se v den Památky zesnulých koná na brněnském Ústředním hřbitově akce "Bezpečně na hřbitovech".

Brněnští policisté budou upozorňovat návštěvníky hřbitovů na možnou trestnou činnost a poradí, jak jí předcházet.

Dušičkové desatero

Jedno ze základních pravidel policistů zní: nenechávat žádné věci na sedadlech uvnitř vozu.

"I igelitová taška s bezvýznamným obsahem může přilákat zloděje, který vám způsobí škodu tím, že rozbije okénko auta nebo jinak poškodí vaše vozidlo, nabádá například Irena Lavičková z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Pravidlo číslo dvě: hlídat si své osobní věci.

Lapkové zneužívají toho, že na hřbitovy chodí  často osamělí a rozrušení lidé a jejich ostražitost  je menší....
Lapkové zneužívají toho, že na hřbitovy chodí často osamělí a rozrušení lidé a jejich ostražitost je menší.... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zloději si na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku a zmizí," popisuje častou situaci Anna Pešavová z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Hodně lidí navíc spojuje návštěvu hřbitova s nákupy v hypermarketech a bere si proto s sebou větší obnos peněz.

"Pokud si s sebou peněženku vzít musíte, noste ji při sobě nejlépe ve vnitřní kapse bundy či kabátu. To samé platí i o osobních dokladech, jejichž ztráta znamená spoustu starostí i vynaloženého času při jejich novém pořizování," nabádá Lavičková.

Další evergreeny: Krádeže výzdoby a sváteční řidiči

Policisté rovněž každým rokem v období Dušiček zaznamenávají krádeže věcí z hrobů.

Nejčastěji svíčky, věnce i umělé květiny, sošky, lampičky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit.

"Mnoho lidí neumí policistům vůbec popsat, co jim bylo z hrobu odcizeno. Lidem proto doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Přesným popsáním odcizených věcí se tak zvýší šance na dopadení pachatele," radí Pešavová.

Policisté rovněž zmiňují, že určitou hrozbou nejsou pouze zloději, ale i tzv. "sváteční řidiči" - často senioři, kteří s autem vyjedou pouze jednou za rok, na Dušičky. Jejich reakce nejsou tak rychlé a pohotové jako u "vyježděných" řidičů. V těchto případech nabádají strážci zákona zejména k ohleduplnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy