Matka se pokusila zabít malou dceru fridexem v jogurtu

ČTK ČTK
19. 1. 2014 16:00
Otec zavolal včas lékaře, ti dívku v nemocnici dokázali zachránit.
Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým fridexem.
Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým fridexem. | Foto: ČTK

České Budějovice / Praha - Jihočeští kriminalisté v sobotu večer obvinili dvaadvacetiletou matku z pokusu o vraždu dcery. Podle policie ji chtěla v pátek večer usmrtit fridexem v jogurtu. Otec dítěte zavolal včas záchrannou službu. Lékaři jihočeské nemocnice a dětské hemodialýzy nemocnice v pražském Motole dívce zachránili život.

Ženě hrozí až výjimečný trest, řekl mluvčí policie Jiří Matzner.

"Žena měla v pátek večer podat své dceři předškolního věku - a to s úmyslem ji usmrtit - vysoce nebezpečnou látku fridex. Smrtící tekutinu smíchala s jogurtem a podala dceři. Incident zaznamenal otec dítěte, který zavolal zdravotnickou záchrannou službu," uvedl Matzner.

Dívka utrpěla zranění na vnitřních trávicích orgánech. Během soboty byla převezena na specializované pracoviště Pediatrické kliniky motolské nemocnice. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové byl stav mladé pacientky velmi vážný. Poté co podstoupila dialýzu, se její stav podařilo stabilizovat a nyní je mimo ohrožení života.

Ženě hrozí až dvacet let vězení

Policejní experti z oboru chemie zajištěnou látku podrobili rozboru. Kriminalisté a vyšetřovatelé z policejního ředitelství Jihočeského kraje, vyhodnotili výslechy zainteresovaných osob i podezřelé. Zadrženou ženu v sobotu večer obvinili z pokusu o vraždu a navrhli její vzetí do vazby.

"Otec holčičky nejenže dceři zajistil pomoc, ale sám si také způsobil zranění, když se napil vražedného nápoje. Chtěl totiž zjistit, proč po jeho vypití dcera pláče. Možná očekával chuť zkaženého jogurtu, skutečnost byla ale mnohem hrůzostrašnější," dodal policejní mluvčí.

Při otravě ethylenglykolem, tedy nemrznoucí směsí do motorových vozidel Fridex, jsou podle mluvčí krajské záchranné služby Petry Kafkové nejvíce ohroženy ledviny. První příznaky jsou většinou nenápadné - nevolnosti, bolest hlavy.

Až v průběhu několika hodin se přidávají potíže srdečního oběhu, dýchání a selhávání ledvin. Pokud není včas zahájena adekvátní léčba, může člověk v průběhu dvou až tří dnů zemřít.

Obdobný případ se odehrál v roce 2010, kdy se v Nejdku na Karlovarsku pokusila sedmadvacetiletá matka otrávit svou pětiletou dceru jedovatým fridexem. Dívka nakonec přežila bez následků na zdraví. Matka byla původně odsouzena k výjimečnému trestu - 25 letům vězení.

Na základě nálezu Ústavního soudu se ale o výši trestu muselo rozhodovat znovu. Plzeňský soud poté ženě uložil trest na samé horní hranici sazby, která činí 15 - 20 let. Loni v únoru ji odvolací Vrchní soud v Praze snížil trest o tři roky, ve vězení tak stráví 17 let.

 

Právě se děje

Další zprávy