Soud zamítl žalobu ekologů, zákonnost kácení neřešil

ČTK ČTK
20. 9. 2013 13:56
Podle ekologů soud zamítl žalobu z formálních důvodů a nezákonnost postupu neřešil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Vimperk (Prachaticko) - Z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) nelze vyvozovat, že šumavský národní park postupoval správně a zákonně při asanaci kůrovcové kalamity.

Soud se touto otázkou nezabýval, v daném typu řízení to ani nebylo možné, řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová. Soud sice koncem srpna zamítl kasační stížnost aktivistů, důvod byl ale spíše formální.

V hodnocení rozsudku se národní park a ekologové rozcházejí.

"Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí neposuzoval, zdali kácení v Národním parku Šumava bylo zákonné či nebylo, protože tato otázka nemohla být předmětem tohoto soudního řízení," uvedla Dostálová.

Správa národního parku v posuzovaném případě nevystupovala jako státní orgán, ale jako jakýkoliv jiný vlastník lesa. Proto by aktivisté museli zvolit jinou formu žaloby, než s jakou se neúspěšně obrátili na Krajský soud v Českých Budějovicích.

Správa parku v pátek rozhodnutí NSS interpretovala tak, že soud v zásadě potvrdil správnost zvolených zásahů proti škodlivému brouku.

"Rozhodnutí soudu a skončení celého procesu beru jako potvrzení toho, že jsme postupovali v boji proti kůrovci správně a zákonným způsobem. Ekologičtí aktivisté se nám snaží naši práci všemožně znepříjemnit, přitom odbornost jde v jejich případě mnohdy stranou. Tady naštěstí zvítězil zdravý rozum," uvedl ředitel NP Šumava Jiří Mánek.

Podle Dostálové ale soud počínání správy národního parku neschválil - naopak v rozsudku zmínil stanovisko veřejného ochránce práv i rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která stojí na opačném názoru.

"Pro úplnost považuje Nejvyšší správní soud za vhodné poznamenat, že sdílí názor veřejného ochránce práv, dle kterého uspořádání Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, které v sobě propojuje prvek státní správy a prvek hospodaření se státním majetkem, není šťastným řešením a vede k netransparentnosti správy a péče o Národní park Šumava," stojí v rozsudku.

Šumavské lesy byly v uplynulých letech kvůli kůrovcové kalamitě a následnému kácení často středem pozornosti. Ekologové prosazovali minimalizaci zásahů, někteří odborníci označovali kácení za jediný způsob, jak se kůrovcem vypořádat.

Letos v březnu správa národního parku oznámila, že díky rázným zákrokům v předchozích dvou letech se nyní bude na Šumavě kácet výrazně méně napadených stromů.

 

Právě se děje

Další zprávy