České Budějovice o víkendu znovu zažijí nápor protestů

ČTK Kateřina Vítková ČTK, Kateřina Vítková
11. 7. 2013 16:20
Na víkend jsou ohlášeny hned čtyři demonstrace, potvrdil primátor města Juraj Thoma
Demonstrace v Českých Budějovicích.
Demonstrace v Českých Budějovicích. | Foto: ČTK

České Budějovice - V Českých Budějovicích se schyluje k dalším nepokojům. Na víkend jsou ohlášeny hned čtyři demonstrace, potvrdil Aktuálně.cz primátor města Juraj Thoma.

Organizátory demonstrací se nepodařilo přesvědčit, aby akce zrušili. "Snažili jsme se je přesvědčit, aby to odvolali, aby se situace uklidnila," řekl Thoma.

V pátek 12. července se bude na Piaristickém náměstí konat akce zaměřená proti násilí. Jejím cílem je ukázat, že násilí do města nepatří, ať ze strany extremistů nebo Romů, sdělila jedna z organizátorek shromáždění Radka Doležalová.

Hlavní nápor jihočeská metropole zažije v sobotu, kdy do jejího života mohou zasáhnout až tři demonstrace. První ze sobotních akcí spolupořádá Lukáš Kohout, kterého mediálně proslavily už protiromské demonstrace ve Varnsdorfu na Děčínsku z roku 2011.

Pochod oficiálně nazvaný Proti diskriminaci slušných občanů Českých Budějovic začne na náměstí a poté se vydá k sídlišti Máj.

Druhá akce je ohlášena u multikina nedaleko sídliště na křižovatce silnic Milady Horákové a Antonína Barcala. Demonstrovat se bude proti policejní brutalitě a diskriminaci slušných občanů města.

Obě akce se možná během dne spojí. Během čtvrtka se mají organizátoři druhého protestu vyjádřit, zda souhlasí s tím, aby se obě shromáždění setkala u multikina. Pokud nebudou souhlasit, skončí průvod už u multikina, potvrdil Thoma.

Třetí sobotní shromáždění nahlásili jeho pořadatelé do okolí ulice V. Volfa u sídliště Máj dlouhodobě, až do září tohoto roku. Jeho pořadatelem je sdružení Konexe, které zastupuje novinář Marcus Pape.

Město se akce snažilo odvolat

Primátor připustil, že snaha protiromsky zaměřené akce zastavit k ničemu nevedla. Jednání město vedlo na dvou rovinách.

Na jedné straně se samospráva snažila oznamovatele marně přesvědčit, aby akce rovnou zrušili. "Pokusili jsme se jednat s oznamovateli všech čtyř akcí, ani jeden na to neslyšel," uvedl primátor.

Druhá linie jednání byla v režii úřadu, který se snažil využít ustanovení zákona. "Tam jsme docílili jen změny trasy pochodu," řekl Thoma s tím, že ho výsledek zklamal. "Jsem přesvědčen, že ten pochod se konat neměl," dodal primátor.

Policie zasáhla proti demonstraci v Českých Budějovicích:

Město se na víkendové nepokoje stejně jako v minulých týdnech připravuje. Jihočeská policejní mluvčí Aktuálně.cz potvrdila, že přípravy probíhají podobně jako u předešlých demonstrací.

Její kolega Jiří Matzner doplnil, že v rámci příprav policie standardně komunikuje s magistrátem města. "Monitorujeme sociální sítě, pracujeme i s informacemi z terénu," řekl Matzner. Policie občany vyzývá, aby se do případných násilností nezapojovali.

Padla už tři obvinění

Policie při protiromských demonstracích v Budějovicích zadržela desítky lidí. Ve středu padla první obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě. Jeden z mužů házel 29. června po policistech kamení, druhý je o týden později fyzicky napadl.

"Oba muži ve věku dvaceti a osmatřiceti let jsou z Českých Budějovic. Mladší z mužů v jedné z ulic poblíž sídliště opakovaně házel po policistech kameny. Ke zranění osob nedošlo jen díky speciální ústrojové výbavě, kterou policisté zařazení v pořádkové jednotce měli na sobě," uvedla mluvčí policie Lenka Holická.

Ve čtvrtek pak přibylo obvinění třetího demonstranta. Dvacetiletý muž podle kriminalistů při demonstraci zaútočil na policistu skleněnou lahví, je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě.

Podle policie zákon porušil i svolavatel prvního shromáždění z 29. června, když vyzýval účastníky k neohlášenému pochodu na sídliště Máj. Porušil tak zákon o právu shromažďovacím a jeho chování bude řešit správní odbor českobudějovického magistrátu.

Spor začal konfliktem dětí

Na českobudějovickém sídlišti Máj se v posledních dnech strhlo několik potyček. Nejprve se 21. června na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Na místě zasahovala i policie.

Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty.

V sobotu 6. července pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění.

Poznáte "nepřizpůsobivé"? Podívejte se:

Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije romská komunita. V tu dobu se tam pořádal romský happening. Na místě demonstranty čekaly stovky policistů. Na sídlišti už několik dní zůstává více strážníků než obvykle.

Několik stovek lidí se sešlo v úterý v českobudějovické sportovní hale, kam vedení města svolalo veřejné jednání kvůli protiromským nepokojům na Máji.

Zástupci magistrátu a policie na něm tři hodiny ve vzrušené atmosféře odpovídali především na dotazy kolem situace v lokalitě. Řada příchozích si stěžovala, že se na sídlišti Máj, kde žije romská menšina, necítí bezpečně.

 

Právě se děje

Další zprávy