Manželku jihočeského kmotra ODS prověřuje finanční úřad

ČTK ČTK
25. 4. 2012 18:55
Jeho manželka Jana Dlouhá dostala na účet desítky milionů od Rybářství Třeboň
Pavel Dlouhý (vlevo).
Pavel Dlouhý (vlevo). | Foto: Ludvík Hradilek

Hluboká nad Vltavou - Jihočeský finanční úřad prověřuje účty manželky jednoho z nejvlivnějších jihočeských politiků ODS Pavla Dlouhého.

Středeční Mladé frontě Dnes to potvrdil úředník blízký vyšetřování s tím, že vyšetřování Jany Dlouhé začalo z podnětu Finančního analytického úřadu (FAÚ) Ministerstva financí ČR.

Deník píše, že Dlouhá dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti Rybářství Třeboň, která inkasovala státní dotace. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Za poslední čtyři roky to bylo v součtu necelých 25 000 korun.

Na její soukromé účty přitom od roku 2007 přicházely desítky milionů korun. Mezi lety 2007 až 2011 to bylo podle zjištění deníku 45 milionů korun.

Největší obnosy přišly na její účet u České spořitelny od firmy Rybářství Třeboň, ve třech splátkách dohromady 19 milionů Kč.

Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství, které získalo v minulosti řadu státních dotací.

Pavel Dlouhý odmítl, že by při převodech peněz na účet své ženy šlo o korupci. Všechny její finanční operace podle něj byly legální. Kauzu označil za politický útok na ODS a jejího regionálního představitele.

"Veškeré transakce mojí ženy spočívaly v legálních operacích, na které se buď nevztahuje daňová povinnost - nákup a prodej akcií společností, kde měla má žena účast - nebo ze zákona tyto výplaty daní vyplácející subjekt, například dividendy," uvedl Dlouhý. Šlo podle něj o privátní společnosti, ve kterých jeho žena měla dlouhodobé účasti.

Dotace od ministerstva zemědělství

MF Dnes upozornila, že Rybářství Třeboň ve stejném období získalo z ministerstva zemědělství dotace na podporu rybářství a prodeje kaprů. Ministerstvo tehdy řídil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, který je nyní velvyslancem v USA.

Dotace prý neovlivňoval a nevěděl, že Dlouhý je v představenstvu společností, které dotace čerpají.

Právě tyto dotace prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). "Zjistili jsme, že ministerstvo nesprávně vybíralo projekty a nesprávně je i kontrolovalo," řekl listu kontrolor NKÚ Jan Vedral.

Finanční transakce mohou ukázat na možný střet zájmů Dlouhého, jenž působí ve společnostech, kterým může ze svého postavení pomoci.

Jihočeský finanční úřad nevyloučil, že se obrátí o další pomoc na ministerstvo financí, případně rovnou na policii, napsala MF Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy