Modernizace tratě z Prahy do Budějovic nabere zpoždění

ČTK ČTK
4. 4. 2012 8:58
ÚOHS zrušil tendr na modernizaci tratě kvůli diskriminaci některých uchazečů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) soutěž na modernizaci tratě mezi Veselím nad Lužnicí a Ševětínem kvůli diskriminaci některých uchazečů.

Práce na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi tak naberou další zpoždění, píše Mladá fronta Dnes. Proti rozhodnutí lze podat rozklad.

"SŽDC v těchto dnech zvažuje, zda využije možnosti proti tomuto rozhodnutí podat rozklad k předsedovi ÚOHS, nebo výběrové řízení zruší," uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Antimonopolní úřad svůj krok odůvodnil tím, že SŽDC neprodloužila lhůtu pro podání nabídek, i když dělala úpravy v kvalifikační dokumentaci jen několik hodin před uzávěrkou podávání nabídek. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl ÚOHS. Podle SŽDC to byla jen formální změna.

Na úřad se obrátil jeden z účastníků, společnost Eurovia, která byla ze zakázky vyloučena, protože podle SŽDC nedodala některé požadované dokumenty. SŽDC ze zakázky vyřadila i sdružení firem v čele se společností Swietelsky.

Podívejte se, jak se staví železniční koridor z Prahy do Českých Budějovic:

Hodnota zakázky je podle SŽDC 1,6 miliardy korun, někteří vyloučení soutěžící nabídli cenu téměř o půl miliardy nižší, napsala MfD.

Modernizace IV. tranzitního železničního koridoru počítá přestavbou tratě z Prahy do Českých Budějovic pro rychlost do 160 km/h s rozšířením na dvě koleje v celé délce.

 

Právě se děje

Další zprávy