V Česku se mohly dvakrát během pátku srazit vlaky

ČTK ČTK
11. 11. 2011 20:53
Na Jindřichohradecku vlaky zastavily jen 100 metrů od sebe
Na Jindřichohradecku vlaky zastavily jen 100 metrů od sebe (ilustrační foto).
Na Jindřichohradecku vlaky zastavily jen 100 metrů od sebe (ilustrační foto). | Foto: Zuzana Hronová

Popelín (Jindřichohradecko) - Na dvou místech České republiky vyjely v pátek dva vlaky na jeden úsek trati. Srážkám se podařilo zabránit, okolnosti vyšetřuje drážní inspekce.

U obce Popelín na Jindřichohradecku se krátce po poledni málem srazily osobní a nákladní vlak, které jely na stejné koleji v opačných směrech a zastavily zhruba 100 metrů od sebe. V Bystřici u Benešova vpodvečer vyjel rychlík na trať obsazenou osobním vlakem. Informoval o tom mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Osobní vlak u Popelína jel z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy, nákladní vlak mířil z Ostravy do Českých Budějovic. Zastaveny byly ve 12:45, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Událost podle něj nijak dramaticky nezpozdila ostatní spoje na trati, opětovné zprovoznění úseku trvalo jen pár desítek minut.

Podle Drápala se u Popelína chyba stala pravděpodobně na straně provozovatele dráhy, tedy SŽDC. "Zatím nevíme, jak je možné, že se setkaly na jedné koleji," řekl Halla. SŽDC podle něj událost vyšetřuje podobně jako Drážní inspekce.

V Bystřici u Benešova vyjel v 17:24 rychlík na úsek trati obsazený osobním vlakem, osobní vlak jel před ním a teoreticky se tak mohlo stát, že by ho rychlík dohonil, popsal Drápal. Oba vlaky ale byly zastaveny, rychlík necelých 200 metrů za staničním návěstidlem. Jejich vzdálenost v okamžiku zastavení mluvčí neznal. Ve vyšetřování tohoto případu je podle Drápala jednou z verzí chyba strojvůdce rychlíku, který návěstidlo nerespektoval.

 

Právě se děje

Další zprávy