Budějovice se už těší na obchvat, Matky neuspěly

Domácí Domácí
15. 9. 2011 6:10
Jihočeské matky neuspěly s námitkami proti úseku dálnice D3

České Budějovice - Krajský úřad Jihočeského kraje ve středu zamítl odvolání občanského sdružení Jihočeské matky a jedné občanky Starých Hodějovic, které se týkalo přípravy stavby dálnice D3 v úseku Úsilné - Staré Hodějovice. Potvrdil tak územní rozhodnutí, které českobudějovický stavební úřad vydal letos v květnu.

Jihočeské matky argumentovaly například tím, že trasa dálnice limituje urbanistický rozvoj města a že provoz dálnice zatíží přilehlé území dopravním hlukem a emisemi výfukových plynů. Proti rozhodnutí krajského úřadu se nelze odvolat.

"Skutečnost, že pro sedmikilometrový úsek Úsilné - Hodějovice již existuje platné územní rozhodnutí, považuji za dobrou zprávu nejen pro občany našeho města, ale pro všechny obyvatele a návštěvníky Jihočeského kraje," přivítal zprávu českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Podle něj už nyní nic nebrání tomu, aby se začalo s přípravou stavebního povolení pro celý dálniční obchvat Českých Budějovic vedoucí od Borku po Hodějovice.

"Věřím, že ministři financí a dopravy nakonec najdou společnou řeč a ve státním rozpočtu pro příští rok několikanásobně navýší objem finančních prostředků pro stavbu D3. Je pro mne těžko představitelné, že by odpovědní členové vlády jednoduše ignorovali nepopiratelnou skutečnost, že kvůli chybějícímu obchvatu projede denně téměř centrem Českých Budějovic na 40 tisíc automobilů."

Představitelé Českých Budějovic pracují na přípravě obchvatu již osm let. Během nich provedli změny územního plánu a dílčí opatření v majetkoprávní přípravě území. Sjednali rovněž dohodu se všemi městy a obcemi, které leží na plánované trase dálnice D3 tvořící obchvat města.

 

Právě se děje

Další zprávy