Dřevěný most v Českém Krumlově dostane nový kabát

ČTK ČTK
2. 5. 2011 10:13
Zastřešený dřevěný most přes Vltavu je technickou památkou, oprava skončí už v červnu
Rechle v Českém Krumlově stojí od roku 1798.
Rechle v Českém Krumlově stojí od roku 1798. | Foto: Město Český Krumlov

Český Krumlov - V historické perle jihu Čech začala oprava zastřešeného dřevěného mostu - rechle. Spojuje přes Vltavu městské části Nové Spolí a Plešivec.

Rekonstrukce bude stát 200 tisíc korun, část uhradí program regenerace městských památkových rezervací a zón. Práce mají skončit v červnu.

V průběhu oprav budou rechle provizorně průchozí přes dřevěné schodiště.

"Dřevěné předmostí bude kompletně rozebráno, ocelové nosníky budou očištěny a opětovně natřeny antikorozním nátěrem. Dřevěná konstrukce bude osazena nová, ve stejném provedení a profilaci, jako je stávající, která vykazuje vážné poruchy," popsala mluvčí radnice Jitka Augustinová.

Schody budou překážkou pro cyklisty a maminky s kočárkem

Řemeslníci podle ní při opravách částečně natřou vnější plášť mostu z nábřežní strany Plešivec.

Vzhledem k tomu, že předmostí na straně Nového Spolí kompletně rozeberou, bude most pro pěší částečně uzavřen. V uplynulých dnech ale postavili provizorní schodiště přes krajní mostní pilíř, který mohou chodci využívat po dobu opravy předmostí.

Přes provizorní schody se však obtížně dostanou cyklisti nebo maminky s kočárky.

Rechle v Novém Spolí jsou technickou památkou. Říká se jim Horní rechle. V minulosti totiž existovaly ještě Dolní rechle přes Vltavu u pivovaru, které sloužily jako jez na řece s propustí pro plavení dřeva.

Horní rechle se postavily v roce 1798, jsou dlouhé 110 metrů, 2,7 metru široké a přes čtyři metry vysoké. Most má valbovou šindelovou střechu. Zpevněny byly v roce 1987 pomocí ocelových nosníků.

 

Právě se děje

Další zprávy