Soud vojákům potvrdil trest vězení za zbití civilisty

ČTK ČTK
24. 2. 2011 11:22
Vojáci mladíka odvezli do lesa, kde ho skvlékli, surově zbili a pořezali na krku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tábor - Třem vojákům potvrdil táborský okresní soud několikaleté tresty vězení za brutální zbití civilisty.

Obžaloba je vinila z omezování osobní svobody a vydírání a jednoho z nich navíc z ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Vojáci mladého muže napadli před téměř třemi lety.

Soud je poslal do vězení už předloni. Vojáci se tehdy odvolali a krajský soud vrátil případ k novému projednání a nařídil vypracovat znalecké posudky.

Antonínu Krátkému soud původně udělil 40 měsíců vězení, nyní mu trest zvýšil na 46 měsíců. Je to souhrnný trest za další činy, za které byl muž odsouzen v roce 2009.

Zmlácený civilista je prý poznamenaný na celý život

Petr Dorocký a Jan Vala dostali shodně 30 měsíců, tedy stejně jako při původním verdiktu. Obhájce Valy a Dorockého se na místě odvolal proti všem výrokům uvedeným v rozsudku. Obhájce Krátkého si nechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupkyně.

Krátký se ve čtvrtek u soudu k činu opět přiznal a vyjádřil nad ním lítost. Vala s Dorockým se cítili nevinnými. Prý Krátkému zabránili v tom, aby mladíkovi ublížil ještě víc. Měli strach, že by ho mohl zabít, protože mu tím vyhrožoval.

Poškozený muž trpí kvůli napadení posttraumatickou stresovou poruchou a musí se léčit. Žije v zahraničí. Jeho matka uvedla, že je ráda, že byl rozsudek potvrzen. Její syn je ale prý poznamenaný na celý život.

Předseda senátu Pavol Lukačejda při odůvodnění rozsudku uvedl, že soud předložil dostatek důkazů. Nepochybuje ani o pravdivosti výpovědi Krátkého a poškozeného mladíka, jehož tvrzení byla někteří označovali za nevěrohodná. V minulosti byl totiž trestán například za zpronevěru. Oba se podle předsedy ve svých výpovědích shodovali.

Útočníci mladíka udali policii jako drogového dealera

Trojice obžalovaných se podle státní zástupkyně setkala v dubnu 2008 při oslavě narozenin v restauraci v Dražicích na Táborsku. Skupinka vojáků dělala výtržnosti a mladý civilista jim chtěl domluvit. Vojáci ho pak venku naložili do kufru auta a odvezli do lesa. Tam mladíka donutili, aby se svlékl, brutálně ho zbili a jeden ho navíc na krku pořezal nožem.

Vojáci ho nutili, aby se přiznal, že je překupníkem drog a zbraní. Mladíka pak převezli na čerpací stanici v Milevsku a zavolali městskou policii, že dopadli drogového dealera.

Podle obhájce Dorockého a Valy Kolji Kubíčka vyvolal v dubnu 2008 potyčku Krátký, který byl opilý. Vrátil se ze zahraniční mise v Kosovu a je podle něj psychicky a možná i fyzicky narušen. Jeho klienti mu prý v napadání chtěli bránit. Kubíček uvedl, že mladík mohl svým vzezřením, účesem a oblečením vyvolat dojem, že je terorista nebo překupník zbraní.

 

Právě se děje

Další zprávy