Pyrotechnici našli obrovské množství munice z války

Domácí Domácí
1. 12. 2010 16:39
Jde o jeden z největších nálezů munice od druhé světové války

České Budějovice - Pyrotechnici oznámili, že na jihu Čech našli velké množství nevybuchlé munice.

Podle krajského pyrotechnika se jedná o největší nález za posledních 10 let v rámci Jihočeského kraje. 

"Jedná se o protiletadlovou munici Flak z druhé světové války, ráže 20 mm až 88 mm, německé a maďarské výroby. Vše ohlásil myslivec pohybující se po lese, který nalezl jednu ze střel. Na místo byl přivolán pyrotechnik, který teprve při širším ohledání místa zjistil, že je zde munice mnohem víc. O jaké množství se ale jedná, bylo zjištěno teprve při jejím vyzvedávání," dodala policejní mluvčí Michaela Pavlíčková.

Pyrotechnik a armádní experti přitom nemají vyzvedávání munice vůbec lehké. Jsou po pás ve vodě a bahně. Každý kus nejprve najdou pomocí hledačky, poté ho vyloví. Na místě navíc hustě sněží a teplota je kolem mínus šesti stupňů. Občas tak musí dokonce rozbít led, aby se k munici dostali.

"Zatím jsme vyndali asi jeden a půl tuny nevybuchlých granátů," sdělila Aktuálně.cz mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková.

Podle prvotních odhadů by pod zemí mohly být zakopány ještě další dvě tuny munice, která pochází z druhé světové války.

Přesné místo nálezu nechtěla mluvčí uvést. "Jedná se o Českokrumlovsko, bližší místo vám nesdělím," uvedla mluvčí, s tím že policie nechce, aby se k nálezu vypravili sběratelé nebo zvědavci.

 

Právě se děje

Další zprávy