Hory znovu obsadili lyžaři, někde naposledy

ČTK ČTK
7. 4. 2013 19:24
Lyžaře přivítal dostatek sněhu, slunné počasí a nižší jízdné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Dostatek sněhu, nižší jízdné a v neděli i slunečné počasí čekalo na ty, kteří vyrazili o víkendu do některého z lyžařských areálů v Česku. Dobré podmínky měli i běžkaři.

Provozovatelé areálů byli s návštěvností spokojeni, snad jen v Jeseníkách a Beskydech očekávali vyšší zájem.

Sezona ale ještě zcela nekončí, ačkoli některá střediska jela v neděli naposledy, v řadě dalších pojedou vleky i o následujícím víkendu a někde i déle.

Tisíce lyžařů dorazily do středisek v Krkonoších i Orlických horách a vzhledem k podmínkám tam mohou lyžovat dál. V Deštném prodloužili sezonu do 14. dubna.

Stejně dlouho bude otevřený celý areál ve Špindlerově Mlýně, do 21. dubna pak pojedou jen sjezdovky ve Svatém Petru a Horních Mísečkách.

Říčky v Orlických horách zvažují, že spustí vleky ještě o dalším víkendu. Ve všední dny bude v provozu i lanovka v Harrachově, tamní lanovka Rýžoviště pojede ale jen v sobotu a neděli.

Příští víkend se bude lyžovat i na Tanvaldském Špičáku, v Rejdicích či areálu Horní Domky na Lysé hoře v Rokytnici nad Jizerou.

Naproti tomu lyžařské středisko na Ještědu už nepojede, poslední víkend si sem ale přijela užít asi tisícovka lidí.

Hodně lidí bylo i na svazích v Krušných horách. Například na Klínovci je stále místy až 130 centimetrů sněhu, proto se tam bude lyžovat i v pracovní dny a provozovatelé se pokusí protáhnout sezonu až do 1. května. V provozu by měl být příští víkend i Neklid v Božím Daru.

Špičák se se sezonou rozloučil

Desítky centimetrů sněhu jsou i na šumavských sjezdovkách. Na Železnorudsku bylo v provozu sice jen několik areálů, vlekaři se ale shodli, že vzhledem k pokročilému datu byl zájem o lyžování až nezvyklý.

Na Špičáku se přesto v neděli lyžovalo naposledy. Na Zadově a na sjezdovce na Libíně chtějí sezonu zakončit 13. a 14. dubna.

Dost sněhu mají dokonce i areály ve středních Čechách. Provozovatelé středisek na Monínci, Šibeničním vrchu a Chotouni proto počítají s lyžováním i příští týden.

Na Vysočině bylo o víkendu v provozu šest sjezdovek a příští víkend by chtěly vleky znovu zapnout střediska Šacberk nedaleko Jihlavy a Fajtovův kopec na Žďársku.

Ovčárna pojede až do konce dubna

Vysokou návštěvnost měla i střediska ve Zlínském kraji. Sněhové podmínky jsou tam dobré, a tak skicentrum Kohútky v Javorníkách bude v provozu nadále i v pracovní dny. Ukončení sezony se plánuje na příští víkend.

Pojede i areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Do 14. dubna by měly jet i vleky ve Stupavě na Uherskohradišťsku.

Naproti tomu v Jeseníkách a Beskydech nebyl o lyžování velký zájem, i když sněhu je tam dost. Některé areály přesto pustí vleky i následující víkend.

Karlov zahájí víkendový provoz pátečním večerním lyžováním. Příští víkend pojedou i vleky na Červenohorském sedle a na Ovčárně, kde se bude lyžovat až do konce dubna, a to i ve všední dny.

Pokud bude přát počasí, pojedou příští víkend i beskydské areály.

 

Právě se děje

Další zprávy