Sníh živě: Nehody uzavřely D1 i silnici R35 na Ostravu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
15. 2. 2012 15:30
V online reportáži sledujeme, jak sníh komplikuje dopravu i život v celé republice
Na hraničním přejezdu u Náchodu stojí desítky kamionů
Na hraničním přejezdu u Náchodu stojí desítky kamionů | Foto: Adéla Vlachová

Praha - Čerstvý sníh komplikuje dopravu na většině území republiky. Místy ho do rána napadlo i přes dvacet centimetrů.

Silničáři jsou v pohotovosti a sněhové jazyky si vybírají svoji první daň na dopravě. Jízdu řidičům zejména v dopoledních hodinách navíc ztěžovala také takzvaná bílá tma.

Dálnice D1 na několika místech stála kvůli dopravním nehodám kamionů i aut. Hraniční přechod u Náchoda blokovaly desítky kamionů.

Na silnici I/14 mezi Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou u Vilémova spadla lavina a místo bylo několik hodin neprůjezdné.

Nevlídné počasí zasáhlo i provoz na železnicích. Kvůli zavátým tratím vlaky v Česku nejezdily na čtyřech úsecích. Neprůjezdné jsou tratě Tanvald - Harrachov, Mladá Boleslav - Stará Paka a Horní Lideč - Bylnice.

Prohlédněte si fotoreportáž z kalamity na přejezdu u Náchoda 

Sněhovou situaci nejen na českých silnicích sledujeme v online reportáži 

Napište nám

Zkomplikovalo vám počasí život? Stojíte kvůli sněhu v koloně a nemůžete se hnout? Dejte vědět ostatním.

Napište nám nebo pošlete fotografii na e-mail [email protected].

Horská služba a jejich polští kolegové pátrají v Jizerských horách po dvojici vysílených běžkařů. Pohybovali se v blízkosti česko-polské hranice, když muž zkolaboval a je prý v kritickém stavu.

Hraniční přechod do Polska v Náchodě byl ve 13:00 kvůli sněžení opět uzavřen pro kamiony. Důvodem je nesjízdná silnice pro kamiony v Polsku. Uzavírka zřejmě potrvá několik hodin. Řekla to mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Provoz na rychlostní silnici R35 mezi Olomoucí a Ostravou ve středu po poledni uzavřela série několika dopravních nehod. Bouraly v nich desítky aut. Doprava je odkloněna.

Hromadná nehoda uzavřela mezi 96. až 98. kilometrem ve směru na Brno dálnici D1. Na místě zasahují záchranáři.

Na trati mezi Smržovkou a Josefovým Dolem byl zhruba v 11:00 obnoven provoz. Neprůjezdné jsou nadále železniční úseky Tanvald - Harrachov, Mladá Boleslav - Stará Paka a Horní Lideč - Bylnice. Všude je zavedena náhradní autobusová doprava

V Krušných horách kvůli větru vznikají závěje a sněhové jazyky. Zavřené jsou proto do odvolání silnice z Božího Daru na Klínovec a také cesta z Přebuze do Rolavy. Obě cesty se sice silničáři pokoušejí prohrnout, ale zatím bez úspěchu.

V Krušných horách se kvůli větru tvoří závěje a sněhové jazyky.
V Krušných horách se kvůli větru tvoří závěje a sněhové jazyky. | Foto: Pavel Baroch

Úsek silnice I/14 mezi Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou u Vilémova, který blokovala lavina, je podle informací z místa od 11:00 průjezdný téměř bez problémů.

V Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku je kvůli kamionu v jednom pruhu zablokovaný hlavní tah ze Slovenska do Moravskoslezského kraje. Na Bruntálsku se vinou sněžení a silného větru tvoří sněhové jazyky.

Prohlédněte si, jak na Česko padla bílá tma:

Tragická nehoda zablokovala dopoledne dopravu na silnici číslo 35 mezi Litomyšlí a Svitavami. Po střetu osobního auta a kamionu jeden člověk zemřel, dva utrpěli zranění. Osobní vůz nejspíš na namrzlé silnici dostal smyk a poté se střetl s kamionem. Policie se chystá silnici otevřít pro kyvadlový provoz. Celý článek zde

Kvůli zavátým tratím vlaky v Česku momentálně nejezdí na čtyřech úsecích. Neprůjezdné jsou tratě Smržovka - Josefův Důl, Tanvald - Harrachov, Mladá Boleslav - Stará Paka a Horní Lideč - Bylnice. Mezi Smržovkou a Josefovým Dolem není možno zavést náhradní autobusovou dopravu, protože jsou zapadané i silnice. Všude jinde autobusy jezdí.

Na Olomoucku zažívají zvláštní počasí. "Teď v 10.15 ve Šternberku na Olomoucku při sněhové vánici dvakráte za sebou osvítil zasněženou oblohu blesk doprovázený silným hromobitím," hlásí čtenář Aleš Tilšar.

Silnici I/35 mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí zablokovaly u Žipotína zpříčené kamiony. Uzavírka měla původně trvat až tři hodiny, provoz se ale podařilo obnovit již po 10:00, informovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Lavina zavalila silnici I/14. Kolem 09:15 se úsek podařilo kyvadlově zprůjezdnit. Obnovení provozu na celé silnici se odhaduje na čtyři hodiny. Auta měla problémy i na R35 mezi Turnovem a Libercem. V horských oblastech kraje napadlo i více než 20 centimetrů nového sněhu. Více čtěte zde

"Přes Zlín projíždějí řidiči bez problémů, leží zde jen několik centimetrů sněhu a viditelnost je dobrá. Horší je situace na Vsetínsku, tam již napadlo asi 20 cm sněhu a připadává nový, na silnicích převládá bílá tma," hlásí čtenář Aktuáůlně.cz 

Hraniční přechod v Náchodě byl kvůli sněhu na několik hodin uzavřen. Na místě v úseku Náchod-Jaroměř čeká asi stovka kamionů. Některé blokují cesty.

Přes noc napadlo ve Zlínském kraji několik centimetrů čerstvého sněhu. Na silnicích tak leží rozbředlý sníh nebo jeho zbytky.

V horských oblastech Valašska je na silnicích druhé a třetí třídy nadále nesouvislá vrstva ujetého sněhu do osmi centimetrů. Motoristé by tak měli volit jízdu se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zasněžená silnice mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem
Zasněžená silnice mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem | Foto: Jitka Gráfová

I v Karlovarském kraji komplikuje dopravu sněžení, které zasáhlo celý region. Občasné přeháňky přecházely během noci v trvalé srážky a napadlo několik centimetrů sněhu, který místy zůstává ležet na cestách. V Krušných horách mohou vznikat sněhové jazyky a závěje. Všechny silnice jsou sice sjízdné, ale řidiči by měli věnovat jízdě zvýšenou pozornost.

Sněhové jazyky, rozbředlý sníh a silný vítr komplikují po ránu dopravu na jihu Čech. Všechny silnice jsou ale podle dispečinku zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Na vedlejších tazích je ujetá vrstva sněhu. Se silným větrem musí řidiči počítat na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku.

Hned po ránu se stalo několik dopravních nehod na Strakonicku, Táborsku a Písecku. Auta havarovala například na křižovatce u obce Štěkeň na Strakonicku, kde hasiči vyprošťují zraněné a dopravu tam řídí policie. Na Táborsku vyšetřuje policie nehodu dvou dodávek, další auto havarovalo poblíže Písku.

Na Vysočině sněží a vane silný, místy nárazový vítr. Dohlednost je vlivem srážek snížena. Mohou se tvořit sněhové jazyky, ve vyšších polohách i závěje. Kvůli počasí se stala řada nehod. Na hlavních tazích je rozbředlá vrstva sněhu po chemickém ošetření, na vedlejších leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Jízda vyžaduje podle silničářů zvýšenou opatrnost.

Na 98,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Brno havaroval nákladní vůz, který se dostal mimo komunikaci, na místě jsou policisté. U Polné na Jihlavsku havarovala tři osobní auta, nehoda se obešla bez zranění.

Sněžení dnes výrazně zkomplikovalo dopravu v Královéhradeckém kraji. Od rána je uzavřen vjezd do Polska přes hraniční přechod v Náchodě. Vjezd do Polska je pro veškerou dopravu uzavřen kvůli situaci na polské straně, kde je nesjízdná silnice od přechodu směrem na Klodzko. Na české straně začala policie odstavovat kamiony na hlavní příjezdové silnici od Hradce Králové. "Kdy bude přechod opět otevřen, zatím není známo," uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Kvůli uzavření přechodu policie začala regulovat dopravu kamionů již v Dobrušce na Rychnovsku, když pro ně uzavřela silnici z Dobrušky do Nového Města nad Metují.

Silnice a dálnice Středočeského kraje jsou sjízdné převážně se zvýšenou opatrností. V kraji sněží, na silnicích leží sníh. Vane nárazový vítr a mohou se tvořit sněhové jazyky. Na dálnici D1 a pražském okruhu R1 leží zbytky sněhu po chemickém ošetření. Řidiči si musí dávat pozor také na dálnicích D5 a D8, které jsou mokré. Vrstva nového sněhu leží na rychlostních silnicích v okrese Mělník, Mladá Boleslav a na severu Prahy-východ. Zvlášť opatrní by motoristé měli být na silnici R10. Se zbytky sněhu na vozovce je nutné počítat na silnicích pro motorová vozidla R6 a R7.

Také v Plzeňském kraji komplikují dopravu silný vítr a sněženíi. Na komunikacích leží vrstva nového mokrého nebo rozbředlého sněhu. Zejména ve vyšších polohách se vinou silného nárazového větru tvoří sněhové jazyky. Srážky také zhoršují viditelnost. Řidiči by proto měli věnovat jízdě maximální pozornost. Se sněhovými jazyky se mohou řidiči setkat na silnicích ve vyšších polohách například na Tachovsku, na jižním Plzeňsku, Klatovsku a na Šumavě.

V Libereckém kraji podle silničářů napadlo i přes dvacet centimetrů sněhu. Kvůli kamionům je neprůjezdná silnice I/9 mezi Svorem a Rumburkem. Na některých silnicích se tvoří sněhové jazyky. Kvůli sněhu jsou problémy i na železnici. Vlaky ráno nejezdí v úseku Smržovka - Josefův Důl. Mezi Smržovkou a Josefovým Dolem na Jablonecku by podle informací na stránkách Českých drah neměly vlaky jezdit do 10:00. Náhradní autobusová doprava zatím zajištěna není. Problémy kvůli sněhu byly ráno i na trati mezi Libercem a Frýdlantem. Tu se ale podle informací ČD podařilo kolem 07:00 zprůjezdnit.

Kopec na silnici I/9 blokují kamiony v obou směrech. "V současné době je úsek uzavřen jak ze strany od Ústeckého kraje, tak z naší strany," řekl hlavní dispečer společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil. Silnici první třídy do Harrachova a dál na Polsko, kde mívají nákladní auta kvůli sněhu problémy také, se podle něj naopak zatím daří udržovat průjezdnou.

V Ústeckém kraji jsou potíže s dopravou zejména na horách. Dva úseky silnic na Chomutovsku a silnice z Krásného Lesa do Adolfova na Ústecku jsou nesjízdné. Horské cesty jsou zasněžené, cestu řidičům komplikuje místy silný nárazový vítr. Několik vlakových spojů podle mapy Českých drah má zpoždění. Pozor si musí dát pěší, na chodnících totiž pod vrstvou sněhu může být náledí. Uzavřené pro veškerou dobu zůstávají úseky z Výsluní do Rusové a Horní Halže k hotelu Nástup na Chomutovsku. Problémy na těchto dvou cestách bývají každou zimu. Řidiči se nedostanou ani z Krásného Lesa do Adolfova na Ústecku.

Olomouckém kraji napadlo nejvíce sněhu na severu regionu, na Šumpersku hlásí až 15 centimetrů. Silničáři mají veškerou techniku v terénu. Na některých místech jim situaci komplikuje vítr a tvorba sněhových jazyků. Všechny silnice jsou však sjízdné, řidiči by však měli jezdit se zvýšenou opatrností. Na Jesenicku situaci komplikuje vítr, sněhové jazyky se tvoří po celém Javornicku a na Rejvízu. "Zatím zasahují tak do poloviny vozovky, projíždíme tudy co hodinu," uvedl tamní dispečer.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice na jižní Moravě. V regionu hustě sněží, což způsobuje sníženou viditelnost. Především na vedlejších silnicích druhých a třetích tříd leží místy až pěticentimetrová ujetá vrstva sněhu. Již v noci napadly v oblasti asi tři centimetry nového sněhu, do rána se však podařilo hlavní silniční tahy vyčistit. Dálnice byly po chemickém posypu holé a mokré. Problémy vznikaly jen na silnicích ve výše položených místech.

Na některých komunikacích v Pardubickém kraji se tvoří také sněhové jazyky. V okolí Moravské Třebové jsou pro kamiony velmi špatně sjízdné veškeré kopcovité terény na silnicích druhých a třetích tříd. Na všech silnicích leží vrstva nového sněhu. Na 49. až 86. kilometru dálnice D11 leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření a silničáři doporučují opatrnost. V okolí Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle na silnicích všech tříd leží vrstva nového sněhu a hrozí sněhové jazyky.

 

Právě se děje

Další zprávy