České hory oblehly davy lyžařů, podmínky jsou ideální

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 1. 2012 15:44
Na českých horách leží přes metr sněhu
Foto: Pavel Baroch

Praha - Lyžařská střediska v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách zažila během víkendu zatím největší nápor této sezony.

Na svazích v lyžařských areálech leží i přes metr sněhu a podmínky jsou podle vlekařů, ale i lyžařů ideální. Naplno se o víkendu rozjel například areál na libereckém Ještědu a plná parkoviště vlekaři hlásí i z Jizerských hor nebo západních Krkonoš.

Například v Bedřichově a jeho okolí se zaplnila parkoviště po oba volné dny již kolem 9 hodiny ranní a před jejich vjezdy se tvořily dlouhé fronty.  Na parkovištích v krkonošském areálu Rokytnice nad Jizerou stály i zájezdové autobusy z Polska, kde jsou právě prázdniny.

Nejvíce sněhu na svazích, 120 až 180 centimetrů, hlásí právě Rokytnice nad Jizerou. Jen v sobotu na tamní sjezdovky vyrazilo na čtyři tisíce lyžařů. "Přestože nebylo úplně jasno, bylo trochu zataženo, tak byly podmínky ideální," potvrdil ředitel Spartaku Rokytnice Petr Ceé.

Nejvyšší sněhová pokrývka ve středisku je v současné době na Lysé hoře.

Na nezájem rekreantů si nestěžují ani v jizerskohorských areálech na Tanvaldském Špičáku, na Severáku a v Bedřichově. "Sobota byla perfektní. Blížila se tomu nejlepšímu víkendu. V neděli je lidí ještě víc," potvrdil Pavel Bažant, ředitel společnosti Ski Bižu, která trojici středisek provozuje.

Všechny areály jedou naplno a nejvíc sněhu, 80 až 120 centimetrů je nyní na Severáku a v Bedřichově. Tanvaldský Špičák ale zaostává jen nepatrně.  Zájem je i o oblíbenou Jizerskou magistrálu.

Na Ještědu jedou všechny vleky

Běžkař - ilustrační snímek
Běžkař - ilustrační snímek | Foto: Zuzana Hronová

Ve sportovním areálu na Ještědu v sobotu lyžovalo asi dva ticíce lidí a nedělní návštěvnost vypadala podobně. "Sněhové podmínky jsou opravdu pěkné a to samé platí po klimatické podmínky," řekl Miroslav Pecháč z lyžařského střediska.

Teploty se totiž pohybují pod nulou a je jasno nebo polojasno. Už minulý víkend se na Ještědu rozjely všechny vleky, uzavřena ale byla ještě spodní část sjezdovky Skalka. Dojezd na Skalku je lyžařům k dispozici až od této soboty.

Obdobně jako v Libereckém kraji si vedou i lyžařská střediska v Ústeckém kraji. I ty hlásí jeden z nejlepších víkendů této zimy.

Díky dobrým sněhovým podmínkám se jezdí na svazích i v nižších polohách a slušné počasí do hor přilákalo velké množství lyžařů.

Plná parkoviště byla například v lyžařském areálu Telnice nedaleko Ústí nad Labem. Milovníci zimních sportů mohli vyrazit do stopy i na svahy. "Všechny běžecké trati, 22 kilometrů, jsou perfektně upravené," potvrdil Jindřich Holinger z lyžařského střediska.

Krušné hory v akci

V areálu jedou všechny vleky s výjimkou Slalomáku, který bude spuštěn až v polovině týdne.

Slušnou návštěvnost si pochvaloval i ředitel Sport centra Bouřňák na Teplicku Jiří Zmítko. "Svítí slunce a máme metr sněhu," řekl.
Střediska v Krušných horách hlásí na svazích od 30 centimetrů až po více než metr a půl.

V obležení lyžařů byly o víkendu i nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky. Tisíce návštěvníků přilákalo slunečné počasí a především ideální sněhové podmínky. Na horách leží až dva metry sněhu.

Na své si přišli i běžkaři, čekaly na ně stovky kilometrů upravených tras. Pobyt na horách mohl znepříjemňovat lidem jen silný mráz.

Sjezdovky se o víkendu zaplnily i na Pustevnách v Beskydech. "Návštěvnost byla o víkendu velice dobrá, pomohlo nám krásné počasí, sluníčko svítilo už od pátku. Lidi přilákaly i výborné sněhové podmínky na běžeckých i sjezdových tratích. Na sjezdovkách nám nyní leží v průměru 85 centimetrů sněhu," řekl ČTK provozovatel areálu Karel Šrubař. Podotkl, že teploty spadly až ke 12 stupňům pod nulou, přes den se však pohybovaly kolem minus dvou stupňů.

Lyžovalo se i na jihu Čech. Jen ve Skiareálu Lipno se během soboty a neděle vystřídalo až šest tisíc lyžařů. S návštěvností sjezdovek jsou spokojeni i na Zadově. Kolem obou středisek jsou rovněž desítky kilometrů běžeckých stop. Zahájeny už byly i úpravy ledu pro bruslařskou dráhu na Lipně.

 

Právě se děje

Další zprávy