Doprava v Česku: Na hory jen s řetězy, pozor na ledovku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
31. 12. 2010 10:15
Hlavní tahy jsou sjízdné, místy leží zledovatělý sníh
Snímek je ilustrační
Snímek je ilustrační | Foto: Reuters

Česká republika - Situace na silnicích je po ránu posledního dne roku dobrá. Hlavní tahy v Česku jsou sjízdné, jen ve vyšších polohách nebo na silnicích nižších tříd mohou řidiči narazit na vrstvu ujetého nebo zledovatělého sněhu, někde si musejí dát pozor na mrznoucí mlhy. Problémy nejsou ani na železnici.

V Karlovarském kraji opět mrzne, a silnice tak mohou místy namrzat. Zejména v místech, kde se vyskytuje mlha, může na silnicích vznikat námraza. Silnice jsou ale jinak sjízdné a jen ve vyšších polohách je na silnicích vrstva ujetého sněhu.

V regionu v noci klesla teplota až k minus 16 stupňům Celsia. Nad ránem se ale postupně oteplovalo.

Silnice první třídy a dálnice D3 na jihu Čech jsou holé a suché. Na dvou třetinách silnic druhé a třetí třídy, zejména pak na Jindřichohradecku, Táborsku a Písecku, si řidiči musí dát pozor na zledovatělý sníh s vyjetými kolejemi.

Podle dispečinku zimní služby cestářů je ledovka krytá posypem. Na Českobudějovicku leží dva centimetry sněhu, na Šumavě půl metru.

Silnice nižších tříd na Vysočině pokrývá zledovatělý sníh, sjízdné jsou s opatrností. Hlavní tahy a dálnice D1 jsou holé a vymrzlé, jezdí se na nich většinou bez omezení. Přes den by se podle meteorologů mohly v kraji vyskytovat sněhové přeháňky a na Třebíčsku i mrznoucí srážky, řidiči se mohou setkat i s mrznoucími mlhami.

Na některých středočeských silnicích může komplikovat jízdu uježděná vrstva sněhu. Obezřetní by měli být zejména řidiči na silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Hlavní tahy jsou většinou holé a suché. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na rychlostních silnicích R4, R6, R7 a R10 a dále na silnicích první třídy na Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a Příbramsku. Naopak veškeré dálnice v regionu jsou bez omezení sjízdné.

Silnice druhých a třetích tříd v Pardubickém kraji místy pokrývá ujetá vrstva sněhu ošetřená inertní směsí. V regionu Žamberka jsou někde úseky zledovatělé. Ujetý sníh je rovněž na hlavním tahu přes Suchý vrch, kde silničáři nesmějí používat sůl. V okolí Lanškrouna se občas vyskytují mlhy. Vyplývá to z informací krajských cestářů.

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží vrstva zledovatělého sněhu. Rozbředlý nebo ujetý sníh leží i na silnicích nižších tříd v celém hradeckém kraji. Řidiči musejí jet velmi opatrně.

V Třebechovicích pod Orebem na Hradecku je od rána uzavřena ulici Na Kuchyňce. Kvůli zamrzlému stavidlu se tam rozvodnil potok Alba a voda začala téct po silnici, informovala policie.

Na hlavních silničních tazích na Jičínsku leží zbytky rozbředlého sněhu. V ostatních okresech jsou hlavní silnice bez sněhu. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla dnes ráno suchá a sjízdná bez omezení.

Policie nadále upozorňuje řidiče na plná parkoviště ve střediscích Krkonoš. Zřejmě nejhorší situace je v Peci pod Sněžkou, která je zcela zaplněná turisty.

Zledovatělá vrstva uježděného sněhu s ledovými zmrazky kryje na některých místech Plzeňského kraje silnice nižších tříd. Hlavní tahy a dálnice D5 jsou většinou holé a vymrzlé.

Zledovatělý uježděný sníh krytý posypem je na silnicích nižších tříd na celém území kraje, na Šumavě je i na silnici první třídy mezi Javornou a Gerlovou Hutí.

V Libereckém kraji napadlo do rána od dvou do pěti centimetrů nového sněhu. Místy stále sněží a přeháňky snižují viditelnost. Všechny silnice v kraji jsou průjezdné a sjízdné, jezdí i vlaky na všech tratích.

Na komunikacích třetích tříd a v horských oblastech je ujetá vrstva sněhu. Do těchto oblastí by podle silničářů neměli vjíždět motoristé bez zimní výbavy, doporučují vybavit se i sněhovými řetězy a nářadím k případnému vyproštění vozidla. Pozor by si měli dát řidiči na namrzlé stromy kolem silnic, které hrozí zřícením pod vahou námrazy.

Situace dobrá i na Moravě

Dálnice D1, rychlostní komunikace a silnice prvních tříd jsou v Moravskoslezském kraji sjízdné bez problémů. Na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva, která je krytá posypem.

Teplota v kraji se dnes ráno pohybovala od minus deseti stupňů Celsia do minus šesti. Na Karvinsku a Opavsku fouká silný vítr.

Na některých silnicích nižších tříd v Olomouckém kraji může dopravu zkomplikovat ujetý nebo zledovatělý sníh. Na Šumpersku leží zbytky rozbředlého sněhu i na hlavních tazích.

Zledovatělá sněhová vrstva, místy s vyjetými kolejemi, zůstává na cestách druhé a třetí třídy v okrese Přerov. Na Šumpersku leží na vedlejších silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V Olomouckém kraji je ráno zataženo nebo oblačno, bez srážek. Teploty se pohybují od minus 12 do minus pěti stupňů Celsia.

Ve Zlínském kraji zejména na silnicích nižších tříd v horských oblastech leží zledovatělá vrstva sněhu do deseti centimetrů. Místy jsou vyjeté koleje. Na Vsetínsku jsou mlhy, které mohou namrzat.

 

Právě se děje

Další zprávy