Silnice zasypal nový sníh, Ústecko zasáhla bouře

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 12. 2010 9:05
Silničáři na ÚStecku radí řidičům raději nevyjíždět
Na dálnici D1 kousek za Prahou vzorně uklízí sypače.
Na dálnici D1 kousek za Prahou vzorně uklízí sypače. | Foto: Ondřej Kořínek

Česká republika - Nový sníh zkomplikoval život lidem zejména na Ústecku, s potížemi se ale můžete potkat i na Olomoucku nebo v jižních Čechách.

V Ústeckém kraji jsou kvůli sněžení a silnému větru uzavřeny silnice přes Nakléřovský průsmyk mezi Telnicí a Petrovicemi a z Krásného lesa na Adofov na Ústecku. Neprůjezdná je i silnice z Horní Halže na chatu Nástup, která je však uzavřena vždy, když je více sněhu.

Dispečer silničářů v Ústeckém kraji řidičům doporučuje, aby raději po celý den nevyjížděli. Podle něho sněhová bouře v regionu trvá už skoro 24 hodin a situace se může kdykoli zhoršit.

Komplikovaná je situace nejen na horách, ale i v nižších polohách. Silný vítr podle dispečera na silnice přináší stále nový sníh a vyvářejí se zde závěje.

Průjezdná je i dálnice D8 přes Krušné hory, kterou v pátek několik hodin blokovala dopravní nehoda. Podle portálu Ředitelství silnic a dálnic na ní leží zbytky sněhu a řidiči by po ní měli jezdit se zvýšenou opatrností.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Opatrnost doporučují cestáři i na Plzeňsku. Na dálnici D5 ležely ráno mezi 80. až 131. kilometrem zbytky sněhu po pluhování, na zbývajícím úseku byl sníh rozbředlý po chemickém ošetření. Dálnice je ale při zvýšené opatrnosti sjízdná. To platí i pro silnice první třídy, na nichž leží nejvíce nového sněhu na Tachovsku a Stříbrsku. Upozornění na možnost tvorby závějí a sněhových jazyků platí pro severní Plzeňsko.

Středočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, na většině z nich leží nový nebo rozbředlý sníh po štědrovečerním sněžení. Místy znovu sněží, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové přeháňky dnes po ránu komplikují dopravu také v Jihočeském kraji. Sněží na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Silnice jsou sjízdné.

V Olomouckém kraji se místy na silnicích tvoří náledí, varují tamní silničáři. Ve výše položených oblastech regionu také na silnicích leží rozbředlý či ujetý sníh.

Podobné problémy mají i v Moravskoslezském kraji. Náledí se například vytvořilo na silnici 58 z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku do Rožnova. Silničáři také varují před možnou tvorbou náledí v Beskydech.

Sněhové přeháňky a silný vítr komplikují dopravu na Vysočině. Sníh padá hlavně na Třebíčsku a Žďársku. Silnice jsou sjízdné.

Na východě Čech leží na menších cestách slabá sněhová vrstva, jde hlavně o okolí Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Železné hory, Náchodsko, Rychnovsko, Trutnovsko, Orlické hory a Krkonoše. Na mnoha komunikacích v nižších polohách je sníh rozbředlý.

Silnice na Valašsku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vedlejší cesty místy pokrývá sněhová kaše, na horách leží na vozovkách ujetá vrstva sněhu. Místy jsou tam vyjeté ledové koleje. V některých částech Zlínského kraje sněží.

 

Právě se děje

Další zprávy