Na jakých univerzitách studovat žurnalistiku?

MD
1. 3. 2012 17:42
Na jakých vysokých školách můžete v Česku studovat žurnalistiku?
Baví vás psaní? Studujte žurnalistiku
Baví vás psaní? Studujte žurnalistiku | Foto: Thinkstock

Na jakých veřejných vysokých školách v Česku můžete po maturitě studovat žurnalistiku? Co obnáší přijímací zkoušky? Bakalářský studijní obor nabízí Karlova, Masarykova a Palackého univerzita.

Žurnalistika na Karlově univerzitě

Fakulta sociálních věd v Praze nabízí studium žurnalistiky ve svém Institutu komunikačních studí a žurnalistiky. Jedná se o tříletý prezenční obor, který je zaměřen na osvojení základních žurnalistických dovedností a hlásí se k tradicím domácí i světové přípravy budoucích novinářů, jak se vyprofilovaly koncem dvacátého století. Skládá se z povinných předmětů teoretických a aplikovaných, předmětů oborových, ostatních povinných (mediální zaměření) a povinně volitelných. Za vyvrcholení přípravy budoucích novinářů bere tento studijní program profilování pro práci v jednotlivých tradičních médiích, tedy tisku, rozhlase a televizi, ale i v tzv. médiích nových (online žurnalistika). Absolventi se uplatní především jako redaktoři a redaktorky ve všech typech masových médií a ve zpravodajských agenturách, dále jako domácí a zahraniční zpravodajové či nezávislí publicisté.

Dvoukolové přijímačk

Přijímací zkoušky se skládají z testu z cizího jazyka a všeobecného rozhledu. Druhé kolo zahrnuje ústní pohovor, který prověřuje základní orientaci v aktuálních otázkách české společnosti, světové politiky, kulturního dění apod. Součástí je také diskuse nad seznamem četby a případnými ukázkami tvorby.

Žurnalistika na Palackého univerzitě

Olomoucká univerzita umožňuje studium žurnalistiky prezenční jednooborové nebo dvouoborového studium. Katedra žurnalistiky spadá pod Filosofickou fakultu. Jednooborové studium je založeno na dvou základních principech: poskytnutí kvalitního vzdělanostního základu zejména humanitního a sociálněvědního charakteru a poskytnutí komplexního vzdělání v oblasti žurnalistiky formou získání a osvojení praktických dovedností, které jsou nezbytné pro vykonávání žurnalistické profese. Přijímací zkoušky jsou realizovány formou testu studijních předpokladů (TSP) s důrazem na orientaci v humanitních a sociálněvědných disciplínách. Bližší informace a vzorový test

Žurnalistika na Masarykově univerzitě

Obor Mediální studia a žurnalistika (prezenční i kombinované) je na Katedře mediálních studií a žurnalistiky akreditován jako dvouoborový. Studium vychází z předpokladu, že žurnalistiku je žádoucí studovat společně s mediálními studii. Ta poskytují teoretický a metodologický základ, který na bakalářské úrovni rozšiřuje studium dalšího oboru.

Na magisterském stupni se Mediální studia a žurnalistika studují samostatně. Studium oboru nabízí kurzy (tzn. přednášky a semináře) z oblasti teorie lidského dorozumívání, teorie a dějin kultury, sociologie kultury, masové komunikace, digitální techniky, teorie a dějin žurnalistiky či žurnalistické etiky. Fakulta sociálních studií, pod níž tento obor spadá, požaduje po uchazečích, aby absolvovali Scio testy OSP a ZSV a přijímá na základě součtu průměrných percentilů z těchto dvou testů. 

 

Právě se děje

Další zprávy