Hlavní hygienik Vít onemocněl. Má prasečí chřipku

Hana Pecinová
2. 2. 2010 11:05
Průběh nemoci je mírný, léčí se doma
Foto: Michal Žák

Praha - Muž, který má rozhodnout o případném povinném očkování proti prasečí chřipce, je sám nemocný. Hlavní hygienik České republiky Michael Vít onemocněl prasečí chřipkou. Průběh nemoci je mírný, proto se léčí doma, upozornilo Právo.

"Skutečně mě postihla. Mám svalové potíže, bolí mi hlava, prostě všechny příznaky chřipky. A protože 95 procent populace má letos prasečí chřipku, jsem naprosto přesvědčen, že jsem ji dostal i já," potvrdil v úterý Vít.

V loňském roce se Vít nechal očkovat proti sezónní chřipce, přesto ale onemocněl. Je prý proto živým důkazem, že tento druh vakcíny proti prasečí chřipce nechrání, dodal.

Proti prasečí chřipce měl být Vít očkován v následujících dnech, protože si ale jeho tělo díky prodělání prasečí chřipky vybuduje protilátky samo, už k tomu nedojde.

Až se Vít uzdraví, bude muset rozhodnout, zda se bude, či nebude povinně očkovat proti prasečí chřipce asi 200 tisíc státních zaměstnanců, mezi nimiž jsou vojáci, hasiči, policisté či zdravotníci. Vláda totiž nechala rozhodnutí na něm.

 

Právě se děje

Další zprávy