Klaus: Chřipka? Stejná bublina jako globální oteplování

Domácí Domácí
29. 1. 2010 14:20
Očkování bude povinné pro 8000 vojáků. Původně to měl být dvojnásobek
Nic jsme nepodcenili, prohlásil premiér po jednání s prezidentem
Nic jsme nepodcenili, prohlásil premiér po jednání s prezidentem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda nebude nic měnit na současné strategii očkování proti takzvané prasečí chřipce. Po zasedání Bezpečnostní rady státu to oznámil premiér Jan Fischer.

Společně s prezidentem Václavem Klausem se ale ve Strakově akademii shodli, že zredukují počet vojáků, jimž bude očkování proti viru A/H1N1 dáno rozkazem.

Podle původních plánů mělo vakcínu dostat 16 tisíc vojáků, což se ovšem Klausovi, coby vrchnímu veliteli ozbrojených sil, nezamlouvalo. Nyní vakcínu dostane polovina příslušníků armády.

Fischer novináře informoval, že nyní bude na hlavním hygienikovi Michaelu Vítovi, aby vládu včas informoval, kdy bude mít chřipka takový nástup, že bude očkování povinné.

"Budeme čekat na akutní vyhodnocení situace. Říkám tomu systém včasného varování," poznamenal premiér.

Ať se nechá očkovat vláda

Prezident zopakoval svůj skeptický názor na situaci kolem prasečí chřipky. Sám se očkovat nenechal. "Abych já se stal pokusným králíkem, to není potřeba," nechal se slyšet prezident s tím, že by mu to musela nařídit vláda.

"V této chřipce vidím stejnou bublinu jako v různých globálních oteplováních," neodpustil si poznamenat.

Klaus má jasno i v tom, jak zvýšit důvěru Čechů vůči očkování. Podle něj by se mělo před očima veřejnosti nechat očkovat všech sedmnáct členů vlády. Jinak prý úřady nemají právo cokoliv komukoliv nařizovat.

Ministerstvo obrany po poledni oznámilo, že vyčká s očkováním až do pondělního jednání vlády.

"Očkování v této době neprobíhá, s výjimkou jednotek určených k nasazení v zahraničních operacích a v pohotovosti k nasazení v roce 2010. Náčelník Generálního štábu AČR rozhodl o zúžení počtu očkovaných vojáků na 7990," informovala Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

 

Právě se děje

Další zprávy