ČEZu brát, lidem dávat, láká před volbami partaj z Brna

Jiří Hloušek
24. 9. 2008 18:58
Strana chce rozdělit výnos státu z ČEZu domácnostem

Jihomoravský kraj - Většina politických stran si před volbami láme hlavu, jak získat hlasy voličů. Brněnské sdružení Alternativa 2008 má jasno: "Vrátíme vám vaše peníze."

Seskupení stran SOS, LiRa a US-DEU chce prosadit změnu zákona, která by roční výnos z akcií energetické firmy vlastněných státem přerozdělila mezi rodiny.

"Nechceme jakkoli zasahovat do tržního prostředí a prodejní politiky ČEZ, ale chceme, aby se občané České republiky přímo podíleli na ziscích z vysokých cen elektrické energie a tím si zpětně refinancovali svoje výdaje," říká šéf Alternativy 2008 Jiří Tomek, který pracuje jako energetický auditor.

"Žijeme v kapitalismu, chovejme se jako akcionáři. Zisky patří nám, ne panu Romanovi," nesouhlasí Tomek s vysokými odměnami šéfa ČEZu. "ČEZ je monopolním výrobcem elektrické energie v našem státě. Prodejní cena neodpovídá našemu prostředí, ale mezinárodní konkurenci," dodává jeho kolega - odborný referent pro energetiku Jan Mega.

Čtěte více: ČEZ má další rekord: v pololetí vydělal 29 miliard

Přes tři tisíce pro každou domácnost

K částce, která by se měla vrátit domácnostem, došli zástupci strany prostým dělením. "Stát vlastní zhruba 68 procent akcí ČEZu. Celkový výnos ministerstva financí z akcií energetického giganta je - při zdaněné hodnotě dividendy 36 korun - přibližně 13,7 miliardy korun," vypočítává Tomek, který byl dříve krajským radním.

Výplaty dividend ČEZ (2001-2007)

  • rok / dividenda na akcii (Kč)
  • 2001 / 2,5
  • 2002 / 4,5
  • 2003 / 8
  • 2004 / 9
  • 2005 / 15
  • 2006 / 20
  • 2007 / 40
  • MF ČR vlastní (akcií ČEZ)
    380 673 129 ks
  • výnos za r. 2007
    13 704 232 tisíc Kč

Zdroj: Alternativa 2008

"Dle statistického úřadu je v Česku 4,271 milionu domácností, kterým by se tak vrátilo po 3208 Kč," dodává. Přerozdělení dividend ČEZu by mělo rodinám uspořit 20-30 procent z roční platby za elektřinu.

Strana si však zatím není jistá tím, zda obdarovat všechny domácnosti v Česku, nebo jen ty s dětmi či důchodci. Hodlá udělat anketu. Počet domácností důchodců a rodin s dětmi odhaduje Alternativa na tři miliony. Těm by stát měl vrátit 4568 Kč.

Politolog: Není to populismus

Politolog a odborník na regionální politiku Stanislav Balík z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity nemá požadavek politické strany za nereálný. "Není to populismus, tedy rozdávání peněz všech, jak tomu bylo v případě 'pastelkovného' a 'mobilného' předchozí vlády. Je to vracení zisku firmy, které za 'něco' občané platí," míní. 

"Vyvstává však otázka, kde vzít peníze, které budou ve státní pokladně takříkajíc chybět," dodává Balík.

"Miliardy by měl stát získat hospodárnějším zacházením s rozpočtem," odpovídá Tomek.

Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva financí to ale považuje za čirý populismus. "Ministerstvo podobnou změnu v zákoně nechystá. Peníze, které stát vytěží z dividend ČEZu, putují na účet, ze kterého jsou v současnosti hrazeny dvě oblasti - odstraňování ekologických škod vzniklých v dobách socialismu a budování dopravní infrastruktury."

"Navíc se uvažuje krytí počátečních nákladů důchodové reformy," dodal.

Samotný ČEZ odmítnul snahu jihomoravské strany komentovat. "K politickým tématům se nevyjadřujeme, jsme důsledně apolitičtí. Nicméně to, jak kterýkoliv z akcionářů dividenda využije, je jen v jeho rukou," informovala mluvčí energetického gigantu Eva Nováková.

Dvě cesty ke změně zákona

"Když budeme mít dostatečnou sílu a získáme podporu v krajském zastupitelstvu, můžeme navrhnout změnu zákona o převodu dividendového výnosu z akcií vlastněných státem," říká Tomek o jedné z cest, která vede k snížení cen elektřiny.

Politolog Balík nicméně nepředpokládá, že by Alternativa 2008 v podzimních volbách uspěla. "Bylo by velkým překvapením, kdyby překročili pět procent," řekl.

Alternativa kalkuluje s tím, že se jí podaří protlačit návrh na změnu zákona do parlamentu skrz kraj v období před komunálními volbami v roce 2010. "Předpokládáme, že žádná ze stran si před volbami nedovolí upřít občanům vrácení peněz a navíc to obhájit," spekuluje její šéf.

Čtěte více: Kraje neumí prosadit své zákony, poslanci je nechtějí 

Zástupci strany Alternativa 2008 říkají, že je ČEZ mopoloním podnikem. Majetkovou účastí státu jsou dle ní občané vystaveni zvyšujícímu se nepřímému zdanění státem
Zástupci strany Alternativa 2008 říkají, že je ČEZ mopoloním podnikem. Majetkovou účastí státu jsou dle ní občané vystaveni zvyšujícímu se nepřímému zdanění státem | Foto: Aktuálně.cz

Další cestou ke změně zákona jsou podpisy občanů. "Petice využívá možnosti občanské společnosti působit na nejvyšší zákonodárné orgány České republiky," říká starostka Terezína Miroslava Vykydalová z Alternativy.

Petice je k nahlédnutí na webu www.vratimevampenize.zde.cz. V Jihomoravském kraji budou petiční archy dostupné ve větších městech od tohoto týdne do konce roku, o rozšíření do dalších krajů se jedná.

Alternativa 2008 má na kandidátce 65 členů, navazuje na uskupení Zelená pro Moravu a projekt Jiřího Zlatušky (LiRa) Brno 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy