Sametový souboj o Senát v Praze 2

19. 10. 2006 11:16
Praha Když se malí nedohodnou, velký se směje. Tak se dá shrnout boj o senát v Praze 2 a 3. Proti Daniele Filipiové z ODS, stojí zástup nezávislých kandidátů, kteří se vzájemně obírají o hlasy.

Filipiová, která post v senátu obhajuje, je proto horký favorit na vítězství v prvním kole. Soupeři to ví.

"Jsem z toho trochu nešťastná. Sjednala jsem s malými stranami, že nepůjdeme proti sobě. Vteřinu před podáním kandidátek to ale padlo," říká Táňa Fischerová. Do senátu kandiduje za Hnutí Zelených, které tvoří přeběhlíci ze Strany Zelených.

Za "Bursíkovy" Zelené kandiduje sociální ekolog Ivan Rynda. Politiku si vyzkoušel už na začátku devadesátých let, kdy byl poslancem Federálního shromáždění. Později radil ministrům a zakládal radu vlády pro udržitelný rozvoj.

To bude samet

Neshoda mezi malými stranami ho taky mrzí. "Je velká škoda, že musím bojovat právě proti Táně Fischerové. Hodně si jí vážím a připadám si skoro nepatřičně, když s ní mám soupeřit."

Senátorka Daniela Filipiová má velké šance na znovuzvolení
Senátorka Daniela Filipiová má velké šance na znovuzvolení | Foto: Ludvík Hradilek

Fischerová chová ke svým soupeřům podobné sympatie. "Velmi si vážím Ivana Ryndy, Věry Chytilové i Johna Boka. Skoro se stydím dělat proti nim kampaň."

Vzájemné sympatie a nemění nic na tom, že přesně tihle čtyři se připraví o hlasy.

Daniela Filipiová z ODS si může dovolit jenom nenáročnou kampaň. I ona se ji snaží vést co nejpozitivněji. K většině soupeřů chová respekt a svou nejvážnější vyzyvatelku Fischerovou chválí. "Jestli se bojím paní Fischerové ve druhém kole? To ne. Táta mi říkal, že se mám bát jenom zlých lidí a paní Fischerová je hodný člověk."

Hlavní vzruch: Žižkovák Mikeska

Trochu vzruchu do "sametového" obvodu vnáší jenom Tomáš Mikeska (SNK-ED), bývalý starosta Žižkova. "Současná senátorka není v obvodu vidět. Pro Prahu 2 a 3 nic neudělala. Když se třeba řešila otázka dopravy, neobjevila se na veřejném zasedání, ač by s věcí mohla pomoct," tvrdí.

Potkáte-li Tomáše Mikesku na předvolebním tahu nočním Žižkovem, koupí vám panáka
Potkáte-li Tomáše Mikesku na předvolebním tahu nočním Žižkovem, koupí vám panáka | Foto: Ludvík Hradilek

Naštvaný je také na Táňu Fischerovou. "Skoro všechny moje plakáty byly přelepené jejími samolepkami. To se přece nedělá. Fischerová se tváří jako dobrota sama, ale přitom se chová hodně divně," stěžuje si.

Obě ženy se na věc dívají jinak "Jako senátorka jsem hlavně zákonodárce, o prospěch městské části se má starat v první řadě starosta. Samozřejmě jsem se ale i tak o obvod starala, na jednání zastupitelstva jsem se snažila pravidelně chodit. Tady si pan Mikeska opravdu vymýšlí," říká Filipiová.

Táňa Fischerová přiznává Mikeskovi část pravdy. "Ty samolepky se tam skutečně objevily. Je mi to líto. Ale bohužel to je kampaň, nad kterou nemám kontrolu. Už jsem říkala lidem, kteří ji dělají, aby plakáty nepřelepovali, takže to snad už je v pořádku."

Fischerová sama poslala jenom jeden dopis do domácností v obvodu. Plakáty a samolepky ji vyrobili lidé kolem Rut Kolínské a Jaromíra Štětiny, kteří založili iniciativu za její zvolení. Fischerová říká, že o ní do poslední chvíle nevěděla a plakáty poprvé viděla až na ulici.

Ke skromnosti ji donutila absence silné podpory od stran. Na tu se může v obvodu spolehnout jenom Filipiová, která dostala od strany 400 tisíc. S podobným rozpočtem, ovšem čerpaným z vlastních zdrojů, jde do voleb i Mikeska.

Nočním Žižkovem za hlasy

Pořídil za něj třeba 110 000 letáků, které posílá do schránek a rozdává na ulicích. Přes desítku tisíc utratil už i při svých spanilých jízdách po žižkovských hospodách. Za večer jich zvládne i pět.

"Přijdeme do hospody, koupíme si jedno pivo a pak zaplatíme rundu pro celou hospodu. Pak obcházíme lidi a bavíme se s nimi," popisuje noční část kampaně Mikeska.

Ještě se mu prý nestalo, že by mu chlapi nad pivem nadávali. Na Žižkově je známý a oblíbený díky svým projektům z doby starostování. Založil tradici masopustů, nekonvečních uměleckých podzimů či vinobraní. Na Žižkov přivedl život i významné politiky. Postavil sochu Churchilla, hostil Thatcherovou a oddával Havla.

Filipiová: hlas pro mně je i hlasem pro Klause

Podporovat velké politiky hodlá také Filipiová. Na svých letácích má společnou fotku s prezidentem a slib: Hlas pro mně je i hlas pro Václava Klause. Obdiv k němu ji ostatně přivedl i do politiky. Filipiová, vzděláním architektka, kterou operace míchy upoutala na vozík a připravila o původní profesi, vstoupila do ODS po "sarajevském atentátu", protože ji namíchlo Klausovo ostouzení.

Paní senátorka se bojí jen zlých lidí, svých protikandidátů ne
Paní senátorka se bojí jen zlých lidí, svých protikandidátů ne | Foto: Ludvík Hradilek

Za tři roky byla zvolena do Senátu, kde se věnovala hlavně sociálním zákonům. V tom chce pokračovat i teď. A jako architektka chce dohlédnout i na to, aby města byla dobrá pro život. Například o mýtném v centru Prahy však nemluví zcela jednoznačně. Je prý sice potřeba, ale nejdříve se musí pořádně promyslet. Že už na to bylo na pražské radnici dost času, jako problém nevnímá.

Zelená "mafie" z univerzity

Kandidát Zelených Ivan Rynda vidí oproti tomu odstranění aut z centra i silnic jako jeden z hlavních programových bodů. Kromě toho chce v senátu bojovat za ekologickou daňovou reformu, propagovat trvale udržitelný rozvoj nebo změnit správní řád, aby do správního řízení mohli více zasahovat občané.

Kampaň stíhá pouze napůl. Většinu času mu zabere přednášení na Fakultě humanitních studií UK. Univerzitní angažmá pro něj má ale i výhody. Jeho studenti sami kandidují v komunálních volbách v Praze 2, takže se s Ryndou navzájem podporují. Hlavním manažerem Ryndovy kampaně je také student. Jsme taková zelená mafie, říká s úsměvem Rynda.

Odstranit auta z centra Prahy by chtěl kandidát Zelených Ivan Rynda
Odstranit auta z centra Prahy by chtěl kandidát Zelených Ivan Rynda | Foto: Ludvík Hradilek

Zbývající kandidáti kampani věnují jenom pár dní. Věra Chytilová (Rovnost šancí) dva dny před volbami natáčela mimo Prahu, John Bok ve volném odpoledni obcházel bloky na Žižkově a rozdával letáky do schránek. Kandidátka ČSSD Vlastimila Vrabcová kampaň úplně vypustila. V ulicích nemá jediný plakát.

Výraznou kampaň, především akusticky, má oproti tomu Michal Simkanič (Česká pravice). Včera kroužilo po Václavském náměstí jeho auto a lákalo na koupi jeho nové knihy otevřeného dopisu Jiřímu Paroubkovi.

Šance na zvolení mu to však zřejmě nezvýší. Ty má zatím jenom Filipiová. Její hlavní soupeř Fischerová se může spolehnout jenom na případnou podporu ostatních kandidátů v druhém kole. Pokud se ovšem bude ve "slušném" obvodě Prahy 2 a 3 konat.

 

Právě se děje

Další zprávy