Janota připraví dva rozpočty: pro ODS a pro ČSSD

jem
5. 11. 2009 16:03
Vláda Jana Fischera připraví pravicovou i levicovou variantu rozpočtu na rok 2011.
Jan Fischer, premiér. Ilustrační snímek z 9. října.
Jan Fischer, premiér. Ilustrační snímek z 9. října. | Foto: Reuters

Praha - Poprvé v historii budou experti ministerstva financí připravovat dvě vážně míněné varianty státního rozpočtu. Premiér Jan Fischer řekl, že ministr financí Eduard Janota v obou návrzích hospodaření státní pokladny pro rok 2011 bude předpokládat přibližně stejný deficit.

Rozdíl bude pouze v tom, že jeden návrh bude levicový a druhý pravicový. Vláda, které vzejde z voleb příští rok, si pak podle svého politické složení zvolí, jestli chce více vybírat a rozdávat, či zda nechat více finančních prostředků trhu.

"Už jsme vedli debatu s ministrem financí nad způsobem, který je v některých zemích obvyklý. Státní správa tam umí připravit oba koncepty rozpočtu. Takže my můžeme připravit dvě verze, jednu pravou, jednu levou - prostě cesty, jak k rámcovému deficitu dojít. O tom tato vláda nebude rozhodovat, ale připraví to pro ty, kteří přijdou," řekl Jan Fischer v rozhovoru pro HN.

Ministr financí se nechal slyšet, že bych chtěl v roce 2011 snížit státní rozpočet o jedno procento HDP. Na příští rok je plánován schodek ve výši 5,3 %, takže v roce 2011 se bude Janota snažit vyjít z deficitem přes 4 % HDP. 

 

Právě se děje

Další zprávy