Paroubek: Chceme národní stadion ze soukromých peněz

Martina Machová Martina Machová
7. 8. 2009 23:45
Sport je podhodnocený, řekl při vystoupení s Jiřím Šlégrem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový národní stadion, státem kontrolovaná tréninková centra pro mladé talenty nebo úřad věnovaný sportu přímo podřízený premiérovi, tak chce oslovit ČSSD sportovní fanoušky a profesionály.

Podle Jiřího Paroubka je dlouhodobé odsunutí zájmu o sport a jeho podfinancování vidět i na jeho v Česku nejoblíbenějších odvětvích, tedy ve fotbalu a hokeji. Výsledky národních týmů podle předsedy ČSSD v posledních letech upadají a sportovci nezaznamenávají významné úspěchy.

„Považuji současnou dotační politiku za chybnou, za silně nedostatečnou, podhodnocenou a nesystémovou," hřímal na páteční tiskové konferenci, které se účastnila i nová tvář strany - zlatý hokejista z Nagana Jiří Šlégr.

Foto: Ludvík Hradilek

Ten kandiduje po boku předsedy sociálních demokratů v Ústeckém kraji. Jeho kandidatura severočeskou ČSSD rozhádala a spory dosud zpochybňují celou ústeckou kandidátku.

To už se nesmí opakovat

Jiří Paroubek následně představil svou vizi, jak zajistit financování sportu, které by se vyhnulo zásadním výkyvům.

Měl by podle něj vzniknout zcela nový úřad, který by toky peněz centrálně řídil a byl podřízen přímo premiérovi. Ministerstvo školství by o agendu přišlo a úředníci by se mohli jen přesunout.

„Je to důstojné pro funkci sportu. Znamená to vytvoření zcela nového legislativně právního rámce a jsem přesvědčen, že už od roku 2011 to může fungovat i rozpočtově," míní Paroubek.

Reaguje tak prý i na letošní přesuny v rámci rezortu ministerstva školství, kdy podle něj exministr Ondřej Liška (SZ) „svévolně uchopil" 300 milionů a přesunul do oblasti školství a sportovcům nyní chybí. 

„To už se nesmí opakovat," zdůraznil Paroubek.

Foto: Ludvík Hradilek

Na neefektivnost systému přitom Liška v minulosti také upozorňoval.  Podle něj v současném systému existuje řada duplicit a nemálo zbytečné administrativy, což považoval nejen za drahé ale i netransparentní.

Studie, kterou si nechalo ministerstvo školství zpracovat po olympiádě v Pekingu, ukázala, že stát dává do sportu méně peněz, než z něj získává.

Podle studie francouzského předsednictví EU z roku 2008 totiž sport Česku přináší 8,8 až 11,4 miliardy korun ročně, zatímco výdaje činily 7,7 miliardy.

Stadion ze soukromých peněz

ČSSD dále vidí investice do sportu jako možné protikrizové opatření.

„Jde nám i o to, využít krize k výstavbě velkých zařízení typu národního fotbalového stadionu," uvedl Paroubek. V blízké době se pak chystá danou problematikou probrat s novým vedením fotbalového svazu.

„Máme v našem programu ustanovení, že vytvoříme podmínky pro to, aby byl postaven hlavní fotbalový stadion ze soukromých peněz," konstatoval Paroubek. „Samozřejmě žádný soukromý investor nebude platit veřejné investice třeba do infrastruktury," dodal s tím, že zde vidí možnost státní pomoci.

Podpořit by chtěl i výstavbu stadionů v Brně a Ostravě.

Foto: Ludvík Hradilek

Jiří Šlégra posléze zdůraznil, že by rád ke sportu přivedl nejen děti od počítačů a z ulice, ale i jejich rodiče.

Na otázku, kde by chtěla vedle veřejných rozpočtů ČSSD na financování sportu brát, když jeden z hlavních příjmů, tedy ze společnosti Sazka, postupně klesá, zatím nemá odpověď.  Je prý předčasná. Znát prý budou, až zjistí situaci na ministerstvech.

Společnost Sazka, kterou vlastní sportovní svazy, totiž letos do sportu vrátila jen 400 milionů korun. Původně se přitom počítalo, že by to každoročně měla být až miliarda.  

 

Právě se děje

Další zprávy