Bursík po volebním debaklu končí, zelené povede Liška

Kateřina Eliášová
9. 6. 2009 6:36
Strana zelených propadla ve volbách
Foto: Jan Langer

Praha - Martin Bursík rezignoval na funkci předsedy Strany zelených. Předsednictvo strany hned pověřilo dočasným vedením partaje 1. místopředsedu Ondřeje Lišku.

Bursík tak reagoval na volební propad strany ve volbách do Evropského parlamentu, kde zelení získali pouze 2,1 procenta.

"Vnímám to tak, že nesu primární odpovědnost za výsledek strany ve volbách. Není to tak, že bych utíkal z politiky nebo se zříkal odpovědnosti," vysvětlil Bursík.

"Předsednictvo strany vyjadřuje poděkování a respekt za všechno, čeho Strana zelených pod vedením Martina Bursíka dosáhla," oznámil poté designovaný šéf zelených Liška.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek
Rozhovor
Nevím, zda budu v říjnu kandidovat, přiznal Bursík
Bursík proti Klausovi
Bursík chce, aby Ústava umožnila odvolat prezidenta

Bursík nebude znovu kandidovat

Kdo je Martin Bursík

  • narodil se 12. srpna 1959 v Praze
  • v roce 1989 se stal signatářem občanské iniciativy Hnutí za občanskou svobodu. Od počátku se angažoval v Občanském fóru, po jeho rozdělení byl členem a později též místopředsedou Občanského hnutí
  • v letech 1994 až 1998 byl předsedou výboru pro ochranu životního prostředí Zastupitelstva hl. m. Prahy
  • v roce 1998 byl ministrem životního prostředí ve vládě Josefa Tošovského
  • od září 2005 je předsedou Strany zelených. V červnu 2006 byl za tuto stranu zvolen poslancem Parlamentu ČR
  • 9. ledna 2007 byl jmenován místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí

Bursík krátce po své rezignaci oznámil, že už nebude usilovat znovu o křeslo předsedy, stejně jako nebude v podzimních sněmovních volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny.

"Pokud jde o moje další angažmá, potřebuji nějaký čas na rozmyšlenou, jak bych mohl Straně zelených "zezadu" pomoci," uvedl Bursík. "Věřím, že pod vedením Ondřeje Lišky bude strana vnímána jako alternativa těm čtyřem již etablovaným parlamentním stranám, ale bude si to třeba odpracovat," dodal.

Jak konkrétně by mohla podpora Bursíka straně s klesajícími preferencemi vypadat, Bursík neupřesnil.

Sjezd, ze kterého vzejde nový předseda, by se měl konat až po volbách, rozhodlo vedení strany. V nejbližší době by se také měla sejít republiková rada strany, která by měla rozhodnutí nejvyššího vedení posvětit. Na odchodu Bursíka z čela strany to však již nic nezmění.

Poškodila nás malá volební účast

Bursík o svém odchodu z čela strany mluvil hned po zveřejnění výsledků voleb. "Já udělám to, co usoudím, že je nejlepší pro Stranu zelených a pro její výsledek," řekl po volebním neúspěchu Bursík.

Na vině je podle něj kromě jiného malá pozornost domácích voličů, kterou věnují volbám do Evropského parlamentu, i to, že strana působila na veřejnosti nejednotně. Poškodily ji taky spory uvnitř strany, které vygradovaly odchodem dvou zelených poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové z poslaneckého klubu a vyloučením někdejší 1. místopředsedkyně strany Dany Kuchtové ze strany.

Dvě zmíněné poslankyně pak pomohly socialistům a komunistům při hlasování o nedůvěře vládě.

 

Právě se děje

Další zprávy