Komunisté svižnou písní oslavili Kubu

Pavel Baroch
4. 3. 2006 19:21
Praha - Kapitalističtí zbohatlíci a rakety nad Bělehradem? Tomu jasné ne! MDŽ a svobodná Kuba? Ano, souhlas, potlesk.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ženy, které se dnes v pražském Kongresovém centru zúčastnily zahájení předvolební kampaně KSČM, dostaly krátce po poledni dárek k Mezinárodnímu dni žen - takřka dvouhodinové vystoupení Statise Prusalise, který chybí jen na málokterém komunistickém mítinku.

  Šéf komunistů Filip citoval Gottwalda - více čtěte ZDE

"Děvčata, máme vás všechna rádi!" popřál na pódiu Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM, a předal květiny aspoň dvěma ženám - Zdeňce Hajné, předsedkyni Českého svazu žen, a Květě Čelišové, představitelce Levicového klubu žen.

Jako na Festivalu politické písně

Pak už mohlo vypuknout kulturní vystoupení. Většinu programu, který obstaral playback, zaplnily písně o lásce a o Prusalisově rodné zemi, Řecku.

Nechyběly ovšem ani angažované skladby, které by se hodily na Festival politické písně v Sokolově, pokud by ovšem tato přehlídka neskončila listopadem 1989.

Když chtěl Prusalis tepat kapitalistické zbohatlíky, objevily se na plátně za ním záběry z módní přehlídky, kde modelky předváděly kožichy a luxusní spodní prádlo.

"Kdybych na to jenom měl!" zpíval Prusalis, který v Ostravě-Porubě vlastní zámeček.

Záběry na český letoun L 159 na modré obloze střídaly na velkém plátně dopadající rakety, výbuchy, hasiči a vysoké plameny v troskách domů. A do toho zní píseň komunistického muzikanta Statise Prusalise odsuzující bombardování Jugoslávie vojsky NATO.

Setkání Hanse Modrowa s Miroslavem Ransdorfem a generálem Miroslavem Vackem bylo srdečné. Mluvili spolu rusky.
Setkání Hanse Modrowa s Miroslavem Ransdorfem a generálem Miroslavem Vackem bylo srdečné. Mluvili spolu rusky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nechyběly ovšem ani pozitivní příklady, tedy svižná rytmická píseň oslavující ostrov svobody - Kubu. Na plátně se mezitím promítaly romantické záběry z pláže, kde se v přítmí zapadajícího slunce objímá mladá dvojice.

Miluju stranu!

Prusalisovi se několikrát podařilo publikum ve zcela zaplněném sále roztleskat a rozesmát. To když mluvil o tom, že ještě neobjevil písničku opěvující kapitalismus.

Na konci svého programu pak muzikant sestoupil z pódia, potřásl si rukou se všemi krajskými lídry KSČM a s některými se i objal.

"Milovaná Komunistická strana Čech a Moravy," rozplýval se a přidal ještě úplnou novinku, v níž zpíval o tom, že "i v kosmu byl první ten náš", že "my spustili jsme metro" a o "pýše spartakiád".

Poslední píseň zahrál a zazpíval Statis Prusalis naživo. Musel si na to přestavit mikrofony.
Poslední píseň zahrál a zazpíval Statis Prusalis naživo. Musel si na to přestavit mikrofony. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prusalis neopomněl připomenout, že v "této krásné zemi" sice žije už 57 let, ale úřady mu stále nedaly české občanství, takže nemůže volit.

"Za mě ale budou volit stovky mladých lidí!" prohlásil spokojeně Prusalis.

 

Právě se děje

Další zprávy