Svoboda: omluvte se za zničení ambasád

redakce DOM, čtk
21. 2. 2006 16:30
Praha - Šéf české diplomacie Cyril Svoboda vyzve své kolegy z EU, aby po Sýrii a Libanonu žádali omluvu za vypálení dánských ambasád.

Svoboda to navrhne na pondělním setkání s ministry zahraničí zemí Evropské unie. Schůzka, ke které ho pověřila česká vláda, by měla přinést jednotné stanovisko evropských států k situaci kolem karikatur.

Podle Svobody by unie měla žádat země, ve kterých dav vypálil dánské ambasády, o oficiální omluvu.

Dánská velvyslanectví napadl dav v Sýrii a Libanonu v půlce února kvůli zveřejnění karikatur proroka Mohameda.

Ministr Svoboda uznává, že se zveřejnění karikatur mohlo dotknout cítění věřících v muslimských zemích. Noviny, které obrázky otiskly, se ale omluvily, řekl dnes Svoboda.

Syřan ukazuje plakát s bojkotovanými dánskými značkami
Syřan ukazuje plakát s bojkotovanými dánskými značkami | Foto: Reuters/Ch.al-Harirí

Připomněl, že zodpovědnost za bezpečnost velvyslanectví nesou vlády zemí, ve kterých působí. Vlajky a státní symboly sekularizované Evropy přitom označil za symboly podobného významu, jaký dávají věřící symbolům svých náboženství.

"Jestli někdo selhal, pak je to libanonská a syrská vláda," prohlásil s tím, že jde o policejní státy. Nikdo ho proto nepřesvědčí, že vlády nevěděly, kam, kdo a co půjde rabovat.

Podle agentury ČTK ale diplomaté v Bruselu pochybují, že by Evropská unie návrh Cyrila Svobody přijala.

"Je velmi nepravděpodobné, že bychom rozdmýchávali oheň žádostmi o oficiální omluvy v době, kdy se situace podle všeho zklidňuje," citovala ČTK diplomatický zdroj blízký přípravě pondělního usnesení ministrů zahraničí na toto téma.

Podle dipomata se bude unie spíše snažit podnítit dialog se Sýrií či Libanonem, aby se podobné incidenty neopakovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy