Sněmovna na internetu? Těžké hledání

19. 2. 2006 0:01
Praha - Internet? Pro miliony lidí nástroj bleskové komunikace. Pro české poslance? Vůči voličům rozhodně ne. Uvnitř: TEST

Chcete vědět, jak hlasoval váš poslanec? Zajímá vás, jaké zákony sněmovna schválila a které pozměňovací návrhy padly? Od začátku února se na to můžete zeptat v informačním centru sněmovny. Má to však nevýhodu - sídlí v Praze a je otevřené od devíti do šestnácti hodin.

Hlavním zdrojem informací tak zůstávají internetové stránky. Deník Aktuálně.cz se proto rozhodl podívat se na parlamentní web podrobněji.

Výsledek? Zastaralé a nepřehledné stránky, bez rychlých aktuálních informací. Navíc zahlcené termíny, kterým běžný člověk nerozumí.

Jak se vyznat? Týden školení

"Aby člověk našel nějaké informace, musí podrobně znát legislativní proces a různé politologické termíny. Ty stránky jsou možná dobré pro poslance a lidi, kteří tam chodí denně, pro všechny ostatní jsou ale nevhodné," hodnotí stránky poslanecké sněmovny Martin Kopta, konzultant společnosti Dobrý web.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě Kopty vyzval deník Aktuálně.cz také skupinu dobrovolníků a ti absolvovali test připravený redakcí.

"Po systematické stránce je ten web skvělý, někdo nad ním opravdu přemýšlel," říká Kopta. Vzápětí ovšem dodává. "Bohužel běžný uživatel by potřeboval týdenní kurz na to, aby se v tom systému zorientoval."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • Pro nezasvěceného uživatele spousta nesrozumitelných pojmů.
  • Rychlou práci znemožňuje velmi složitá struktura webu.
  • Chybí popisky ikon, a tak je třeba jejich význam hádat.
  • Úplná absence kontaktů na důležité sněmovní činitele.
  • Téměř žádné aktualizace.
  • Web z roku 1995 nesplňuje dnešní požadavky.

 

Srovnání

PODÍVEJTE SE NA WEBY

             V CIZINĚ

To potvrzují i dobrovolníci. Hledali například zákon o úrazovém pojištění, výsledek hlasování o tomto zákonu nebo kontakt na sněmovní výbor, který zákon projednával. K informacím se sice většinou nakonec dostali, ale stěžovali si, že jim to trvalo neúměrně dlouho.

Nejvíce problémů jim působila orientace ve struktuře webu. Nemohli se například dostat k historii zákona, která je skrytá pod nepatrným odkazem na číslo sněmovního tisku. Většina z nich ho nenašla, a tak strávila při plnění úkolů desítky minut úmorným pročítáním protokolů.

Webu chybí prostý jazyk

Weby státní správy ve starých zemích EU musí ze zákona splňovat principy takzvané univerzální přístupnosti. To znamená, že musí být srozumitelné i obyčejným lidem, kteří zrovna nejsou politology nebo novináři. Britské úřady proto například záměrně používají takzvaný prostý jazyk a snaží se vyhnout odborným výrazům.

Většina dobrovolníků upozorňovala také na to, že se nevyznají v ikonách na webu. Na úvodní straně jsou sice vysvětlené popiskou, na dalších už ale uživatelé najdou jenom těžko srozumitelné obrázky.

Některé z úkolů se nakonec ukázaly být zcela nesplnitelné. Na webu například chybí jakýkoliv kontakt na vedoucího kanceláře sněmovny Petra Kynštetra nebo kontakty na sekretariáty výborů sněmovny.

Foto: Aktuálně.cz

Asi největší problém má sněmovna se zařazováním aktuálních údajů a novinek. V sekci Co je nového? (http://www.psp.cz/news/) se za poslední tři měsíce objevily pouze tři nové zprávy. Rozestup mezi poslední a předposlední novinkou přitom byl 63 dnů.

Už je to jedenáct let

"Je pravda, že ten web už je starý a že se na něm nemusí občanům hledat nejlépe," přiznává ředitel informačního oddělení sněmovny Igor Václavík.

Autoři navrhli web v roce 1995 tak, aby se do něj snadno zadávalo množství dat, které parlament produkuje. Vnější web se proto hodně podobá poslaneckému intranetu

Podle Václavíka se ale již začalo pracovat na novém webu. Zatím informační oddělení vybralo firmu, která provádí potřebné analýzy. Kdy začne nový web fungovat, se zatím neví.

Podle ředitele Václavíka by měl přinést prvky, které jsou běžné v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy