Nemůžeme zastavit obchody s Ruskem, říká Sobotka

ČTK ČTK
3. 3. 2014 18:30
Premiér tak reagoval na výroky ministrů Dienstbiera a Stropnického.
Foto: Aktuálně.cz

Komárov/Bohumín - Česká republika navzdory dění na Ukrajině nemůže podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zastavit své obchodní vztahy s Ruskem.

Předseda vlády tak reagoval na výroky ministrů obrany a pro legislativu a lidská práva Martina Stropnického (ANO) a Jiřího Dienstbiera (ČSSD), kteří si po vojenském obsazení ukrajinského Krymu nedovedou představit, že by se vítězem tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín stala firma s ruskou účastí.

"Není možné si představovat, že spálíme všechny mosty a kvůli této krizi zrušíme veškeré obchodní vztahy s Ruskem. To by byl krok, který by byl velmi neprozřetelný a domnívám se, že také nikdo od nás takovýto krok neočekává," řekl Sobotka na tiskové konferenci v Bohumíně na Karvinsku. Zároveň připomněl, že zásah vlády do tendru by byl komplikovaný, protože firma ČEZ, vlastník temelínské elektrárny, není plně ovládána státem.

Podle premiéra je tendr na dostavbu Temelína transparentním výběrovým řízením konaným podle pravidel. "Kritéria jsou dána a jsou to kritéria technická, právní, ekonomická. Tato kritéria budou dodržena. Tam nejsou žádná politická kritéria, která by umožňovala vládě do toho tendru zasahovat takovým způsobem, jak kolegové (Stropnický a Dienstbier) naznačili," konstatoval Sobotka.

Premiér upozornil, že tendr neorganizuje vláda ČR, nýbrž společnost ČEZ, kde stát drží 70 procent akcií. "I kdyby do toho (vláda) zasáhnout chtěla, tak je to poměrně složitý mechanismus, který funguje na obchodně-právní bázi. Podle mého názoru pro takový zásah není důvod," řekl Sobotka.

Domnívá se, že by Česko mělo jít cestou diplomatického řešení, nikoliv volit obchodní sankce, které by podle premiéra negativně zasáhly nejen obyčejné Rusy či Ukrajince, ale i Čechy.

Dienstbier a Stropnický: Ruská dostavba Temelína? Po Krymu těžko

Ministr obrany Stropnický v pondělí prohlásil, že si dovede "dost těžko představit", že by ruské firmy dostavěly Jadernou elektrárnu Temelín. Rusko podle něj na Krymu flagrantně porušilo mezinárodní právo a přesunulo se ze skupiny předvídatelných demokratických států. To, co dělá, je nepřípustné a nepřijatelné, uvedl dnes ministr na tiskové konferenci k rušení vojenského újezdu Brdy.

Stejný názor jako Stropnický má i ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). "Já za sebe si nedovedu představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína, protože země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku a může se to odrazit i v této oblasti," řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Zeman: Současný tendr by měl být bez vítěze ukončen

Prezident Miloš Zeman v otázce Temelína ruskou vojenskou intervenci na Krymu nezmínil. "O dostavbě Jaderné elektrárny Temelín bude rozhodovat vláda, předpokládám, že návrh předloží ministr průmyslu a obchodu, který této problematice bezesporu rozumí. Mohu jenom zopakovat svůj předchozí názor, že současný tendr by měl být bez vítěze ukončen a do toho nového tendru by se mohla přihlásit například francouzská Areva nebo případný jihokorejský investor," tlumočil ČTK Zemanův názor hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Dienstbier doplnil, že se jedná o jeho osobní názor. "Stanovisko vlády je, že Rusko by se mělo vrátit k diplomacii a upustit od vojenské agrese vůči sousední zemi," uvedl. Při řešení situace by podle něj měla ČR postupovat ve spolupráci s dalšími zeměmi EU a země světa by měly jednat také v rámci OSN. Mezinárodní společenství nemůže použití vojenské síly ze strany Ruska na Krymu akceptovat, míní. "Sami s tím máme zkušenost, je to velmi podobné tomu, co se Československu přihodilo ve 20. století," dodal.

Veřejnou zakázku na dostavbu Temelína vyhlásila energetická společnost ČEZ už v srpnu 2009 za vlády Jana Fischera. Nynější vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k rozvoji jaderné energetiky hlásí. V tendru na výstavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína nyní zůstávají americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200.

Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ale ČEZ ji předloni z tendru vyřadil s poukazem na pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. Loni Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle něhož ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.

 

Právě se děje

Další zprávy