Dienstbier: Rusové by kvůli Krymu neměli stavět Temelín

Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková, Jan Němec (redaktor)
3. 3. 2014 15:00
Podle ministra Rusko zásahem na Ukrajině ukázalo, že je bezpečnostním rizikem
Jiří Dienstbier.
Jiří Dienstbier. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Evropská unie včetně České republiky musí adekvátně odpovědět na ruský vojenský zásah na Ukrajině, domnívá se ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ministr zmínil i možnost sankcí, z české strany by mohlo jít například o vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.

"Já za sebe si nedovedu představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína," říká Dienstbier v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: "Základem musí být hlavně diplomacie," tak zní české vládní stanovisko k situaci na Ukrajině. Myslíte si, že to pomůže, když už Rusko uplatňuje silové řešení?

Jiří Dienstbier: Stanovisko vlády je takové, že Rusko by se mělo vrátit k diplomacii a upustit od vojenské agrese vůči sousední zemi. Protože česká vláda zastává stanovisko, že vojenská agrese nesmí být součástí zahraniční politiky jakéhokoli státu, chceme-li ten stát považovat za civilizovaný.

A.cz: Má česká vláda a diplomacie nějaký plán, jak Rusko přimět k návratu na diplomatickou půdu?

JD: Plán musí zahrnovat naše členství v EU a společný postup s ostatními členskými zeměmi a nejen to - i na půdě OSN.

A.cz: Nezdá se vám ale reakce EU zbytečně váhavá?

JD: Reakce EU bude až dnes, poté co se zkoordinují ministři zahraničí.

A.cz: Právě...

JD: Myslím si, že schůzka ministrů zahraničí byla svolána poměrně rychle a navíc ty jednotlivé hlasy z členských zemí byly v zásadě podobné. Všechny členské země, jak jsem zaznamenal, vyjádřily naprostý nesouhlas s tím, aby se takovéto věci řešily vojenskou silou.

A.cz: Bude chtít Česká republika převzít aktivní roli? Připravuje sama nějaký plán, který na evropské úrovni nabídne?

JD: Česká republika sama bude těžko nějaký plán připravovat, nicméně aktivní v této věci jsme. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek byl několik dní na Ukrajině, snažil se tu situaci monitorovat, snažil se vyjednávat se všemi politickými silami na Ukrajině. A to mimo jiné z toho důvodu, aby se znalostí věci mohl vyjednávat i na evropské úrovni.

Ruští vojáci zabírají Krym, podívejte se:

A.cz: Ministr obrany Martin Stropnický řekl, že pravidla si teď bude určovat Rusko samo, myslíte si, že to tak může dopadnout?

JD: Já si vůbec nemyslím, že by si mělo určovat pravidla Rusko. Samozřejmě pokud bude používat vojenskou sílu, tak si je v tuto chvíli fakticky na Krymu zřejmě určuje. Ale myslím si, že mezinárodní společenství nemůže něco takového akceptovat, my sami s tím máme zkušenost, je to velmi podobné tomu, co se Československu přihodilo ve 20. století. Myslím si, že nějaká adekvátní odpověď na to musí být. Už zazněla i možnost sankcí vůči Rusku. Já za sebe si nedovedu představit, že by se Rusové nadále účastnili tendru na dostavbu Temelína, protože země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku a může se to odrazit i v této oblasti.

A.cz: To je váš názor, nebo o tom už vláda třeba neformálně diskutovala?

JD: To je můj názor.

A.cz: Jste ministr pro lidská práva, byť na území České republiky, je podle vás situace na Ukrajině černobílá? Do nové ukrajinské vlády se dostaly i síly protiruské a ruská menšina na Ukrajině není až tak malá.

Samozřejmě situace nikdy není černobílá. Stav na Ukrajině není ideální, nová vláda, respektive parlament po odchodu pana Janukovyče udělal kroky, které nebyly vůbec moudré. Na druhou stranu žádná politická situace neopravňuje sousední stát k tomu, aby použil vojenskou sílu k řešení jakéhokoli problému.

 

Právě se děje

Další zprávy