TOP 09 vede do eurovoleb Niedermayer, Pospíšil je druhý

Domácí ČTK Domácí, ČTK
20. 2. 2014 18:01
Podle předsedy strany Karla Schwarzenberga jde o výběr nejvýznamnějších odborníků.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkonný výbor TOP 09 ve čtvrtek schválil svou kandidátku do eurovoleb. Povede ji bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

Na druhém místě bude o post v Evropském parlamentu bojovat exministr spravedlnosti a bývalý člen ODS Jiří Pospíšil. Na kandidátce se objeví také poslanec za TOP 09/STAN Stanislav Polčák, odborník na životní prostředí Bořivoj Šarapatka a senátor Jaromír Štětina.

"My jsme Evropa, nikoli my a Evropa. Jako proevropská strana jsme se nerozhodli následovat špatného příkladu nominovat do Evropského parlamentu omšelé funkcionáře, které chceme dostat co nejdále od hlavního města. Naopak jsme vybírali lidi pečlivě. Jsou to odborníci, ne kvazi odborníci, jak jsme po několik měsíců zažívali," řekl k tomu předseda strany Karel Schwarzenberg.

Žádná strana, a to dokonce ani v sousedních státech, podle něj nemá na kandidátce tak významné lidi.

Hlavním tématem volebního programu strany bude mimo jiné jednoduchá a přehledná legislativa, ochrana krajiny a životního prostředí a lidských práv. Kdy začne kampaň, vedení strany neuvedlo.

Pozornost v uplynulých dnech vzbudila hlavně avizovaná kandidatura exministra Pospíšila. U části veřejnosti populární politik oznámil odchod z občanské demokracie na konci ledna. Svůj krok odůvodnil oboustrannou ztrátou důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Na nedávném kongresu občanských demokratů se mu ani na čtvrtý pokus nepovedlo obhájit funkci místopředsedy strany.

Pospíšil uvedl, že z ODS odešel také proto, aby strana byla jednotná a schopná úspěšně provést svou obnovu.

Kandiduje i Paroubek

Lídry kandidátek už představily i některé další strany. Za vládní ANO jím bude bývalý eurokomisař Pavel Telička, za ČSSD sociolog Jan Keller a za lidovce někdejší ministr Pavel Svoboda.

Zájem o vstup do europarlamentu má také bývalý premiér a nyní předseda národních socialistů Jiří Paroubek nebo advokátka Klára Samková, kterou si do čela kandidátky postavilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Prezident Miloš Zeman vyhlásil evropské volby na 23. a 24. května. V některých zemích EU se ale může hlasovat ještě o den později, tedy v neděli 25. května. Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku by mohly být zveřejněny současně s ukončením hlasování v celé EU.

 

Právě se děje

Další zprávy