Pospíšil: Cítím v ODS nedůvěru, zvažuji i odchod

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 1. 2014 16:45
Musím zvážit, jestli je pro mě ještě místo, říká v rozhovoru někdejší "nová tvář" ODS.
Kongres ODS mu vystavil červenou stopku.
Kongres ODS mu vystavil červenou stopku. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Čtyři dny po kongresu ODS, kde mu spolustraníci vystavili stopku do vedení strany, Jiří Pospíšil zvažuje úplný odchod z řad občanských demokratů. Pospíšil neprorazil ani ve druhé volbě a řada delegátů raději odevzdávala prázdné lístky.

"Já nevylučuji v tuto chvíli nic. Pro mě to vyjádření nedůvěry bylo tak silné, navíc doprovázené i expresivními vyjádřeními kolegů z ODS na sociálních sítích. Takže si fakt musím dál promyslet, spíš lidsky, jestli v tom týmu pro mě místo je, nebo není," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pospíšil.

Odchod z ministerstva, když ho odvolal premiér Nečas.
Odchod z ministerstva, když ho odvolal premiér Nečas. | Foto: Vojtěch Marek

Jedna věc je ale jasná: pokud by Jiří Pospíšil nakonec opravdu opustil řady ODS, poslanecký klub strany ve Sněmovně by se smrskl na 15 poslanců. Bývalý místopředseda ODS totiž rozhodně neuvažuje o tom, že by se mandátu poslance vzdal.

"Mandát jsem získal od voličů Plzeňského kraje, i na základě toho, že jsem měl 36 procent preferenčních hlasů, tedy velmi silnou podporu. Dovolím si říct, že výsledek byl hodně ovlivněn i mojí osobou," vysvětluje Jiří Pospíšil.

Aktuálně.cz: S odstupem čtyř dnů od kongresu ODS: už jste uvažoval o své politické budoucnosti v ODS?

Jiří Pospíšil: Teď jsem byl nemocný, byl jsem tři dny doma a léčil si virózu. A samozřejmě jsem přemýšlel, jak dál. Zda setrvat v ODS, nebo zda obecně utlumit své politické aktivity. Řekl jsem si, že si vezmu čtrnáct dní, kdy si všechno v klidu promyslím a rozhodnu se, jak dál.

Pro mě byl kongres vyjádřením silné nedůvěry ODS vůči mé osobě. Alespoň tak jsem si to interpretoval. A to nejen kvůli té "nevolbě", ale i kvůli různým výrokům, které jsem na svou adresu četl na sociálních sítích od svých spolustraníků. Nechci, aby to znělo ublíženě, ale máte-li pracovat v nějakém týmu, musíte mít pocit, že vás v něm chtějí.

A.cz: Vám ale mimo jiné vyčítají, že jste solitér...

Víte, to je strašně těžké. Nevím, podle čeho se to v politice dá měřit. V politice je každý tak trochu solitér. Na druhou stranu nemám pocit, že bych někdy podrážel tým. Všechny pozice, které jsem díky ODS zastával, jsem se snažil dělat tak, abych hájil program a značku ODS. Jestli toto vnímá někdo jako solitérství, tak se omlouvám, ale jako solitérství vnímám to, když dělám něco proti programu a značce ODS. Ničeho takového si nejsem vědom.

A.cz: Vraťme se k vaší budoucnosti: Zůstat v ODS, nebo odejít?

Nechci teď spekulovat. Řekl jsem si sám pro sebe, že si beru pár dní na rozmyšlenou. Chci se o tom pobavit s panem předsedou ODS, se svými kolegy v Plzni. Teď nechci pouštět žádné balónky.

Pro mě je důležité, abych měl prostor pro nějaké další působení v ODS. Abych mohl obhajovat politiku ODS na veřejnosti. A mám pocit, že se mi prostor výrazně zúžil. Ne kvůli tomu, že nemám funkci, ale kvůli tomu, jak o mně někteří kolegové smýšlejí.

A.cz: Znamená to, že nevylučujete odchod z ODS?

Já nevylučuji v tuto chvíli nic. Pro mě to vyjádření nedůvěry bylo tak silné, navíc doprovázené už zmíněnými expresivními vyjádřeními kolegů z ODS. Takže si fakt musím dál promyslet, spíš lidsky, jestli v tom týmu pro mě místo je, nebo není.

A.cz: Pokud byste odešel z ODS, mířil byste spíše úplně mimo politiku, nebo do jiné strany?

Teď jste v rovině spekulací. Neuvažuju o tom, že bych teď někam vstupoval, protože jsem ještě ani odnikud neodešel. A jak víte, vedle politiky se věnuji Muzeu Kampa, nadaci Jana a Medy Mládkových, i jiným aktivitám. Mám také silný poslanecký mandát od voličů z Plzeňského kraje.

A.cz: Dovedete si sám sebe představit ve Sněmovně jako solitéra typu Kristýny Kočí?

Já bych se s ní nechtěl srovnávat, přeci jenom jsem v Parlamentu dvanáct let.

A.cz: Myslel jsem spíš situaci, v jaké je poslanec bez klubu...

Mám z Parlamentu už určité zkušenosti. A chci se v něm dál věnovat tématům, která souvisejí s justicí, chci se podílet na přijetí nového zákona o státním zastupitelství, které jsem třeba na ministerstvu rozpracoval a už jsem je nestihl prosadit. Mám pocit, že profesorka Válková, bude-li ministryní spravedlnosti, chce v některých započatých projektech pokračovat. A já bych je z pozice člena ústavně-právního výboru podporoval.

A.cz: Přišla už nějaká nabídka z jiných stran? Nebo alespoň oťukávání?

Ne, ne, ne. Zatím ne. Byl jsem nemocný, jsem doma a přemýšlím, jak dál pokračovat.

A.cz: Kdybyste z ODS odešel, složil byste mandát?

Takhle daleko ještě neuvažuji. Mohu říct pouze tolik, že mandát jsem získal od voličů Plzeňského kraje, i na základě toho, že jsem měl 36 procent preferenčních hlasů, tedy velmi silnou podporu. Dovolím si říct, že výsledek byl hodně ovlivněn i mojí osobou. Takže cítím mnohem silněji osobní vazbu k voličům, než kdybych kandidoval jako neznámé jméno na kandidátní listině a byl vynesen pouze volbou dané strany.

 

Právě se děje

Další zprávy