Sobotka se 83 dnů po volbách stal premiérem

Domácí Domácí
Aktualizováno 17. 1. 2014 15:53
Česko má souběžně dva premiéry: Toho nastupujícího a v demisi (Rusnoka).
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se v pátek oficiálně stal premiérem. Prezident Miloš Zeman ho totiž na Pražském hradě slavnostně jmenoval do čela nově vznikající vlády.

Sobotka na své jmenování čekal celých 83 dní. Je to v historii České republiky nejdelší doba, která uplynula od voleb do jmenování předsedy vlády.

Nový český premiér zatím nemá kabinet, Zeman ale slíbil, že ho jmenuje do konce ledna. Prezident se chce nyní s každým kandidátem sejít. 

"Blahopřeji vám ke jmenování předsedou vlády České republiky. Přeji vám, aby se vám podařilo vytvořit profesionální tým založený jak na odborných znalostech, tak na životních zkušenostech, který se stane silnou a úspěšnou vládou," řekl ke jmenování Sobotky Zeman.

Nový premiér ve svém poděkování připomněl, že ho Zeman jmenoval na základě výsledků voleb. "Těším se na naší vzájemnou spolupráci. Jsem přesvědčen, že Česká republika může mít velmi brzo silnou a stabilní koaliční vládu," dodal.

Mezi priority nového kabinetu bude podle něj patřit například snaha o hospodářský růst nebo podpora nových pracovních míst. Zejména se chce ale podle Sobotky vláda soustředit na "obnovení důvěry lidí v politiku jako takovou". Po oficiálním jmenování také řekl, že na své zahraniční cestě dodrží tradici a zamíří na Slovensko.

"Jsem přesvědčen, že vláda by měla začít sloužit občanům co nejdříve, proto jsem připraven v krátké době předložit návrh na jmenování ministrů a jsem přesvědčen, že vláda má šanci získat důvěru při hlasováních v Poslanecké sněmovně," dodal.

Seznam dostane Zeman příští týden

Sobotka znovu zopakoval, že by měl Zemanovi oficiálně předat listinu se jmény všech ministrů v pondělí. Seznam už je opět kompletní, ČSSD totiž vybrala náhradnici za potenciálního ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, který kvůli osobní tragédii nominaci vzdal.

Novou členkou Sobotkovy vlády by se tak mohla stát Michaela Marksová-Tominová, nový premiér v pátek předal Zemanovi její životopis.

Poté, až bude mít v ruce oficiální seznam, se chce prezident začít scházet s jednotlivými kandidáty na ministry. Už dříve upozornil na to, že k některým z nich má námitky.

Budoucnost vlády v podobě, jakou si koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL naplánovala, tak ještě není zcela jistá. Zeman totiž tvrdí, že nemusí jmenovat všechny ministry, které mu předseda nové vlády navrhne.

Podle Sobotky by prezident naopak neměl do sestavování kabinetu zasahovat. V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že bude trvat na jmenování všech.

Pokud mu navíc Zeman odmítne některá jména do vlády dosadit, uvažuje o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

V pátek ale Sobotka upozornil na to, že mu Zeman neřekl o možnosti někoho z ministrů nejmenovat. "Nemám od pana prezidenta žádné konkrétní negativní signály v tom smyslu, že by nechtěl některého z členů jmenovat. Pokládám za přirozenou věc, že se s nimi setká," řekl k tomu Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy