Sobotka: Návrh na ministry dám začátkem příštího týdne

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
15. 1. 2014 6:00
"Bydlím ve Stodůlkách. Nechystám se stěhovat do Kramářovy vily."
Premiér a jeho ministr financí.
Premiér a jeho ministr financí. | Foto: ČTK

Rozhovor - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kterého se už v pátek chystá jmenovat prezident Miloš Zeman premiérem, prohlašuje, že bude trvat na jmenování všech, které budoucí vládní koalice navrhla na ministry.

"Pokud některý z kandidátů sám nerezignuje tak, jako to učinil Petr Krčál, a neobjeví se vážné ústavní nebo zákonné důvody, tak si nemyslím, že by docházelo k nějakým změnám," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Sobotka.

O náhradním jménu namísto Petra Krčála, který ve vládě odmítl účast čistě z rodinných důvodů, prozatím Bohuslav Sobotka mluvit nechce.

"Platí, že se dívám do regionů. Myslím, že ministerstvu práce by prospěl ministr, který v těch minulých letech sledoval práci resortu z regionu. Nevylučuji, že to může být i ministryně," dodává Sobotka. V této souvislosti se mluví o Taťáně Nersesjan, radní zlínského kraje pro sociální politiku.

Aktuálně.cz: Ponesete už v pátek jméno nového kandidáta na ministra práce a sociálních věcí spolu se seznamem ostatních prezidentovi?

Bohuslav Sobotka: My jsme se s panem prezidentem dohodli, že nejdříve proběhne onen první ústavní krok - jmenování premiéra. A pak s minimálním časovým odstupem v řádu několika málo dnů bych panu prezidentovi formálně předal návrh na jmenování členů vlády. Čili ten návrh mu nebudu předávat ještě v pátek, ale předpokládám, že by to mělo být počátkem toho následujícího týdne.

Vím, že pan prezident počítá s tím, že využije čas po jmenování předsedy vlády ke schůzkám s jednotlivými adepty na členství ve vládě. Ale pokud se ptáte na nominanta sociální demokracie na post ministra práce a sociálních věcí, tak bych ho rád představil již v pátek.

A.cz: Takže v pátek bude jasno?

V pátek bude doufám jasno, chci o tom nejdřív mluvit se členy vedení. Mám několik kandidátů velmi kvalitních a rád bych ještě slyšel názory členů vedení sociální demokracie.

A.cz: Vaši budoucí vládu občas kritizují, že tam chybí ženy nebo že jich tam je málo. Znamená to, že byste v tuto chvíli favorizoval ženu?

Já teď neříkám, že favorizoval, ale nevylučuji to, může to být i ministryně. Mám schůzky s potenciálními kandidáty i kandidátkami. Je to důležitý profilový resort. Mrzí mě, že Petr Krčál tu nominaci z vážných rodinných důvodů odmítl, myslím, že by to byl velmi dobrý ministr. Teď mám jen několik dnů na to, abych učinil nové rozhodnutí.

Sobotka po návštěvě prezidenta Zemana.
Sobotka po návštěvě prezidenta Zemana. | Foto: Reuters

A.cz: Mluví se o paní Nersesjan, která se sociální tematice věnovala ve Zlínském kraji. Myslíte si, že by si v danou chvíli stavělo dopředu, že tu problematiku řešila právě na kraji?

Nebudu jmenovat konkrétní jména, ale platí, že se dívám do regionů. Myslím, že ministerstvu práce by prospěl ministr, který v těch minulých letech sledoval práci resortu z regionu a viděl, jak konkrétně na lidi dopadla nepovedená transformace úřadu práce, krácení prostředků na sociální služby. Taková zkušenost by byla velmi užitečná.

Panu prezidentovi předám návrh a na základě toho předpokládám, že se s adepty pan prezident sejde. Ale pokud některý z těch kandidátů sám nerezignuje tak, jako to učinil Petr Krčál, a neobjeví se vážné ústavní nebo zákonné důvody, tak si nemyslím, že by docházelo k nějakým změnám.

Neustoupím z žádného kandidáta!

A.cz: Znamená to, že až budete v té ústavně konformnější roli jmenovaného premiéra, tak už nebudete ochoten uvažovat o nějakém „obětování" některého ze jmen na tom seznamu?

Nejde o nějaké oběti. Ani já ani pan prezident netoužíme kohokoliv obětovat. Myslím, že jde o to, abychom respektovali ústavu. Já osobně se snažím o to, abychom neposouvali parlamentní systém vlády k tomu prezidentskému prostě proto, že ústava s něčím takovým podle mého názoru nepočítá.

V Kramářově vile bydlet nebudu.
V Kramářově vile bydlet nebudu. | Foto: Repro ČT24

Když jsme prosadili přímou volbu prezidenta republika, tak jsme tím mysleli prezidenta s pravomocemi jako má na Slovensku nebo jako v Rakousku. A z tohoto hlediska já osobně postupuji tak, abych respektoval principy parlamentní demokracie.

A.cz: Když se pokusím o překlad: Jako premiér neustoupím z jediného jména na seznamu?

Jako premiér jsem ty nominace zvážil, zvážily je i jednotlivé koaliční strany a pokud se neobjeví závažné ústavní nebo zákonné překážky, tak na těch jménech budeme trvat.

Střety o náměstky, doufám, nebudou

A.cz: V zásadě jste odmítl, aby bývalí ministři zůstali na resortech v pozici náměstků. Dnes ale hnutí ANO vystoupilo s tím, že by náměstci neměli být nominováni koaličními partnery, ale že by si je ten ministr měl vybrat sám, jako autokratický ministr. Co vy na to jako ČSSD?

Já myslím, že to je nepochybně právo ministra. Není možné ministra nutit, aby jmenoval někoho, koho nechce. To ani nikdo nezpochybňoval, my jsme si pouze v koalici dohodli, že jednotlivé strany doporučí vhodné experty, vhodné odborníky tak, aby je ministři podle svého uvážení mohli jmenovat.

Myslím, že je to princip, který posílí důvěru v koalici, a je to také kontrolní princip. Pomáhá to kontrolovat činnost příslušného ministra i uvnitř koalice, a pokud si uvědomíme, že na některých resortech může hrozit i určitý střet zájmů, tak bude jen dobře, pokud některé činnosti budou vykonávat nominanti, kteří nepřijdou ze stejné politické strany, která tam má ministra.

A.cz: Co když třeba ministři za ANO odmítnou jmenovat náměstky z řad ČSSD nebo lidovců?

Já si nemyslím, že se to stane, protože naši kandidáti jsou vesměs kompetentní lidé. A nemyslím si ani, že ANO má zase tolik kompetentních odborníků k dispozici na to, aby bylo schopno dobře obsadit vedení všech resortů, za které ponese odpovědnost.

A.cz: Vy jim ale zároveň neupíráte právo je jmenovat podle svého uvážení…

To ale budou mít nepochybně i ministři za sociální demokracii.

Do Kramářovy vily se stěhovat nebudu

A.cz: Takže nemyslíte, že tam mohou vzniknout nějaké střety?

Já doufám, že nebudou a nebudeme se vyčerpávat na takových marginálních věcech.

A.cz: Budete se jako budoucí premiér stěhovat do Kramářovy vily?

Já bydlím v bytě ve Stodůlkách. Nechystám se stěhovat do Kramářovy vily. Chci ji využívat pro pracovní jednání.

A.cz: Ani třeba z bezpečnostních důvodů?

Ani z bezpečnostních důvodů. Navíc mé děti chodí do školy a do školky tam, kde bydlíme, a myslím, že by to pro ně znamenalo příliš velkou komplikaci.

 

Právě se děje

Další zprávy