Sobotka na vládě trvá: Zemanovy námitky nejsou závážné

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
10. 1. 2014 22:56
Miloš Zeman veřejně zkritizoval složení vznikající vlády.
Bohuslav Sobotka bude jmenován premiérem 17. ledna.
Bohuslav Sobotka bude jmenován premiérem 17. ledna. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bohuslav Sobotka nepovažuje námitky prezidenta Miloše Zemana ke složení vlády za natolik závažné, aby se nominace musely měnit. Na jménech podle něj koalice i nadále trvá.

"Argumenty, s nimiž prezident přišel ve svém dnešním veřejném vyjádření, nepokládám za tak závažné, aby vedly k úvahám o změně personálních nominací," uvedl Sobotka.

Zeman se svými námitkami vystoupil v pátek po poledni. Zkritizoval zejména neodbornost některých kandidátů. Později odpoledne se sešel se Sobotkou, který mu předal koaliční smlouvu.

"Snažil jsem se pana prezidenta přesvědčit o tom, že ty výhrady neznemožňují, aby se tito lidé stali ministry. Sdělil jsem mu své argumenty, ale nechci stanovisko pana prezidenta předvídat," řekl Sobotka. Zopakoval, že prezident by měl pro nejmenování vážné zákonné důvody.

Zeman nezmínil konkrétní jména, se kterými má problém. Poukázal mimo jiné na kandidáta, který pochybně získal vysokoškolský titul, nebo na adepta, který si před několika lety požádal o bezpečnostní prověrku a nezískal ji.

V prvním případě jde o kandidáta na ministra vnitra Milana Chovance, ve druhém o nominanta na ministra průmyslu Jana Mládka. Oba jsou z ČSSD.

Sobotka: Chovanec i Mládek vše vysvětlili

"Pokud jde o námitky, týkající se Milana Chovance či Jana Mládka, nejde v žádném případě o informace nové, překvapivé či takové, které by nebyly veřejnosti a médiím známy již delší dobu. Jak Jan Mládek, tak Milan Chovanec prošli jako stínoví ministři ČSSD, a tedy kandidáti do budoucí vlády, úspěšně voličským testem ve volbách do Poslanecké sněmovny a získali i velké množství preferenčních hlasů," komentoval to Sobotka.

Chovanec se brání tím, že okolnosti svého vzdělání již několikrát vysvětlil a že titul po dobu strávenou ve veřejných funkcích neužívá. "Okolnosti mého studia byly opakovaně na moji žádost prověřeny. Naposledy současné vedení ZČU konstatovalo, že jsem studium absolvoval a zakončil v souladu s předpisy," uvedl Chovanec.

"K výkonu funkce ministra a člena Vlády ČR není bezpečnostní prověrka nutností," komentoval situaci Jan Mládek.

Při kritice kandidátů s nedostatečnou kompetencí mířil prezident podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na jeho adepta na obranu Martina Stropnického. "I když nebyl jmenován, tak jsem to tak pochopil," řekl Babiš s tím, že chce spolu se Stropnickým prezidenta navštívit a přesvědčit ho, že jde o kvalitního kandidáta.

"Nepovažuji se za absolutního laika v oboru. Dlouhodobě problematická je otázka hospodaření ministerstva. Bude to největší a nejtěžší úkol kohokoliv, kdo tam půjde," komentoval prezidentovy narážky sám Stropnický.

Další prezidentovou námitkou bylo, že jeden z nominantů chce zároveň kandidovat do Evropského parlamentu. Narážel tím nejspíše na Jiřího Dienstbiera, o kterém sociální demokracie jako o svém kandidátovi uvažovala. "Pan prezident má zastaralé informace. Do Evropského parlamentu kandidovat nebudu," uvedl Dienstbier.

Lidovce Zeman ušetřil kritice. Až na "popletu"

Prezident vztáhl odbornost kandidátů taky na publikační činnost, u některých prý nezaznamenal v odborných časopisech ani jeden článek. Podle pozorovatelů mohl mít na mysli například šéfa lidovců Pavla Bělobrádka, který má být vicepremiérem pro vědu a výzkum.

Lidovce ale prezident kritiky prakticky ušetřil. I když prý kandidáta na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) pokládá za popletu kvůli jeho vyjádření k události známé jako prezidentova viróza, nemá k němu výhrady. "My máme své nominanty, ty jsme dali, nijak lustrováni zatím nebyli, takže uvidíme," poznamenal Bělobrádek.

Jmenovitě Zeman pochválil jen dva kandidáty na ministry, Antonína Prachaře mířícího na dopravu a Helenu Válkovou na spravedlnost (oba ANO). Prachař má podle Zemana dlouholetou zkušenost v oboru. Právničky Válkové si prý váží za to, že přispěla k odkrytí kauzy plzeňských práv.

Za odborníky Zeman dlouhodobě označuje současné ministry vlády Jiřího Rusnoka. Byli by užitečnými adepty na ministerské náměstky, řekl Zeman o ministrech, z nichž část kandidovala ve volbách za Stranu práv občanů - zemanovce, ale u voličů zcela propadli.

Na tiskové konferenci přišla řeč i na možného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Jeden z novinářů poukázal na jeho kontakty s iránskou organizací, která v minulosti byla na seznamu teroristických organizací EU a USA.

Herman to považuje za bizarní. Jde podle něj o organizaci, která stojí v opozici k autoritativnímu iránskému režimu. "Obrátili se na mě jako na ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů jako řada jiných organizací," uvedl Herman.

Sobotka se stane premiérem

Zástupci koalice po prezidentově projevu shodně přivítali, že do příštího pátku jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem a vládu do konce měsíce.

"Je velmi dobře, že zazněly termíny, na které veřejnost čekala, tedy kdy bude jmenován premiér a kdy vláda vzešlá z voleb začne pracovat," konstatovala místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Méně nadšeně už vnímali nejednoznačné prohlášení o tom, zda jmenuje všechny kandidáty na seznamu. "Prezident by neměl zasahovat do personálií vlády, to je věc premiéra," uvedla poslankyně Jaroslava Jermanová z hnutí ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy