Vláda: Profesory jmenuje šéf Sněmovny. Rektoři se bouří

Domácí Domácí
Aktualizováno 8. 1. 2014 17:33
Rusnokův kabinet schválil návrh novely zákona o vysokých školách
Prezident slavnostně jmenoval všechny profesory. Kromě Putny.
Prezident slavnostně jmenoval všechny profesory. Kromě Putny. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda ve středu schválila návrh novely zákona o vysokých školách, který počítá s tím, že prezidenta při jmenování nových profesorů nahradí předseda Senátu.

Česká konference rektorů se proti takové možnosti důrazně ohradila, vadí jí, že s ní ministr školství Dalibor Štys takovou možnost neprobral. Původně totiž návrh počítal s tím, že profesory bude jmenovat právě ministr školství.

"Vyšli jsme vstříc politickým dohodám, které nastaly, chceme, aby byl odblokován proces jmenování profesur, byť byl názor různý," řekl premiér Jiří Rusnok s tím, že návrh nyní míří do Sněmovny.

Štys ve středu prohlásil, že zákon považuje za pokrok. "Jsme si vědomi, že konference rektorů vydala velmi negativní stanovisko, ale víte, že v konferenci panují odlišné názory, jak se to má provádět. Společně s Francií a Slovenskem jsme posledními státy Evropy, kde nejsou profesury tituly pracovníků vysokých škol, ale ornamentálními tituly od prezidenta," dodal.

Předsednictvo je podle svých slov možností, že by rektory jmenoval předseda Senátu, "krajně rozhořčeno".

"Takový postup předsednictvo zásadně odmítá, protože je tak porušen vysokoškolský zákon, který ukládá ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy povinnost projednat důležité návrhy s reprezentacemi vysokých škol," dodává v prohlášení.

Rektoři tak ještě dopoledne žádali vládu, aby případnou novelu nepřijímala ve spěchu a bez zvážení dalšího kontextu. "Vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by již neměla iniciovat změny vysokoškolské legislativy," dodávají rektoři.

Na titul čeká 70 akademiků

Změnu systému jmenování profesorů inicioval Zeman poté, co odmítl předat profesuru Martinu C. Putnovi. Kvůli jeho kroku se totiž zvedla vlna kritiky a prezident se rozhodl se svého práva vzdát.

Ministerstvo proto připravilo novelu, která ovšem důsledně ignorovala kritiku a připomínky ze strany akademiků, ať už šlo o Českou konferenci rektorů, Radu vysokých škol nebo Akademii věd. Těm vadí, že by o profesorech rozhodoval stranický ministr místo nadstranického prezidenta.

Rusnokův kabinet s projednáváním kritizovaného návrhu nějaký čas otálel, dokument byl totiž připraven již v polovině listopadu. A dostal se k němu právě až nyní.

Na schválení novely stále čeká asi 70 akademiků, ministerstvo totiž muselo odložit tradiční podzimní předávání profesur.

 

Právě se děje

Další zprávy