Sobotka onemocněl, se Zemanem se sejde v pátek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
Aktualizováno 7. 1. 2014 13:42
Předseda ČSSD zcela zrušil svůj úterní program.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách.
Lídři ČSSD a hnutí Ano Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš oznamují první dohodu na rozdělní moci po předčasných volbách. | Foto: ČTK

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka onemocněl a musel zrušit svůj aktuální program.

Přesto se mu konečně dostalo pozvánky na Hrad. Podle agentury ČTK by se s prezidentem Milošem Zemanem měl sejít tento týden v pátek.

"S panem prezidentem se sejdu na základě mé včerejší (pondělní) žádosti v pátek. Donesu mu originál podepsané koaliční smlouvy a požádám ho, aby co nejdříve podnikl ústavní kroky vedoucí k rychlému jmenování nové vlády," napsal ČTK Sobotka.

Schůzku potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. "Mohu potvrdit, že se pan prezident v pátek setká s předsedou ČSSD. Pokud se jedná o otázku jmenování, je nyní předčasné hovořit o konkrétním termínu," řekl Aktuálně.cz.

Vedoucí tiskového oddělení ČSSD Vít Kulich Sobotkovu nemoc potvrdil. "Pan předseda kvůli silnému nachlazení dnešní program i rozhovory s médii ruší. Je to silné nachlazení," prohlásil Kulich.

Schůzka podle něj v ohrožení není: "Toto nachlazení by nemělo být této schůzce na překážku."

Problémy s některými ministry?

Po schůzce s prezidentem volal v pondělí sám Bohuslav Sobotka, a Miloše Zemana dokonce vyzval, že by jej měl jmenovat premiérem co nejdříve.

V otázce jmenování vlády se objevují problémy. O víkendu prohlásil Sobotka v ČT, že pokud prezident odmítne jmenovat některého kandidáta na ministra ze seznamu, který mu přinesl, mohl by jeho resort dočasně převzít sám jako premiér. To ale koaliční partneři - tedy hnutí ANO a KDU-ČSL - zatím odmítají.

Sobotka už delší dobu mluví také o další možnosti: kompetenční žalobě k Ústavnímu soudu. Ani to se ale zatím koaličním partnerům nelíbí.

 

Právě se děje

Další zprávy