Sobotka šéfem více resortů? ANO a lidovci jsou proti

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 7. 1. 2014 10:05
Pokud prezident nejmenuje některé ministry, chce je Sobotka dočasně zastoupit.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plán šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, jak vyřešit případné komplikace se jmenováním ministrů, zřejmě narazí u koaličních partnerů.

Sobotka prohlásil, že by se resortů, jejichž šéfy prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat, dočasně ujal sám. Tuto variantu ovšem předem neprobral se zástupci hnutí ANO ani KDU-ČSL, kterým se podle zjištění deníku Aktuálně.cz příliš nezamlouvá.

"V minulosti už tady takové řešení bylo, ale nepovažuji to za vhodné," myslí si místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Podobně mluví i zástupci KDU-ČSL. "Možná pokud by ministr byl jeden, tak by to na čas šlo. Ovšem pokud by měli být dva nebo tři, to už by vláda těžko mohla plnohodnotně fungovat," uvedl místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Ostatní strany jsou k Sobotkovu návrhu skeptické i z dalšího důvodu - hrozba průtahů se totiž vznáší i nad jejich vlastními resorty, které si při koaličním jednání pracně vybojovali. Ve prospěch ČSSD by se jich proto vzdávali velmi neradi, byť jen na čas.

Nepříjemné by to bylo především pro lidovce, kteří mají pouze tři křesla ve vládě. Prezident navíc zpochybnil kandidáta na jejich nejsilnější resort zemědělství, o který strana dlouho usilovala.

Hnutí ANO zase může mít problémy s ministerstvem obrany. Na něj nominovalo Martina Stropnického, prezident ho však nepovažuje za odborníka. "Bylo by velmi zvláštní, kdyby náš resort spravovala sociální demokracie," komentovala to Jourová.

Skeptické hlasy navíc zní i ze sociální demokracie. "Nemyslím si, že by něco takového mohli přijmout," myslí si zdroj z ČSSD obeznámený s jednáním.

Sobotka přesto věří, že by koaliční partneři na tuto možnost kývnout mohli. "Koaliční partneři deklarovali, že jim jde o fungování vlády. Věřím, že bychom se na tom v případě nutnosti mohli dohodnout," uvedl Sobotka.

Pověření vicepremiéři

Řešením patové situace by mohlo být svěření problematického resortu nikoli premiérovi, ale jednomu z vicepremiérů tak, aby post "zůstal ve straně". Zkušenost s vicepremiérem, který dočasně řídí jiný resort, už Česko má - Zdeněk Škromach ve vládě Jiřího Paroubka krátce šéfoval zdravotnictví.

Zástupci hnutí ANO jsou v hodnocení této možnosti opatrní, obecně by ale byli raději, kdyby jim zůstala kontrola nad všemi získanými resorty. "Je to spekulace, spolehněme se na prezidenta, že bude postupovat v rámci ústavy. Obecně by ale pro nás varianta našeho vicepremiéra byla vhodnější," připustil šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

S tím ovšem zase nepočítá Sobotka. "Já jsem navrhl způsob, který považuji za reálný," uvedl šéf ČSSD.

Dalším Sobotkovým plánem, jak řešit případné prezidentovo váhání, je kompetenční žaloba. Ani z té ale nejsou koaliční partneři nadšení. "To je opravdu krajní řešení, ke kterému bychom přistupovali jen velmi neradi," konstatoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

O vhodnosti takové žaloby navíc nejsou přesvědčeni ani odborníci. "Kompetenční spor je o tom, zda někdo může vykonávat určitou kompetenci: Pozitivní, když dva orgány tvrdí, že ji mají vykonávat, a negativní, když oba tvrdí, že ji vykonávat nemají. Tady v pravém slova smyslu o kompetenční spor nejde, protože není sporu o tom, že předseda vlády navrhuje a prezident republiky jmenuje. Takže nevedou spor o to, kdo má co dělat," uvedl děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch.

Trojice stran, která v pondělí podepsala koaliční smlouvu, se ale shodla na tom, že prezidentovi ustupovat nebude a na navržených jménech trvá. Podle Sobotky už nyní nic nestojí v cestě tomu, aby ho prezident jmenoval premiérem a následně jmenoval i jím vybrané ministry.

Sobotka se s prezidentem v minulých dnech sešel hned dvakrát. V pátek mu přinesl první návrhy na složení vlády, jmenování ale nepřišlo. Jak upozornil server Týden.cz, Sobotka prezidenta tajně navštívil ještě v neděli. Podle šéfa ČSSD řešili další postup při sestavování vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy