Špidla má být Sobotkovým šéfporadcem, do vlády nemíří

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 3. 1. 2014 23:55
Sobotka seznámil prezidenta se jmény kandidátů, s některými zřejmě nepochodil
Vedení ČSSD.
Vedení ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla přijal nabídku pravděpodobného příštího šéfa vlády Bohuslava Sobotky, aby se stal jeho šéfporadcem.

Špidla, který byl v užším výběru kandidátů na ministra práce a sociálních věcí, tak nakonec ve vládě nebude, napsal dnes server iDnes.cz s tím, že cesta do vlády se tak zřejmě otevřela radnímu z Vysočiny pro sociální a rodinnou politiku Petru Krčálovi.

"Ano, je to tak. Chci využít jeho zkušeností bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády," řekl serveru iDnes k budoucímu Špidlovu působení Bohuslav Sobotka.

Špidla, který již před časem ministerstvo práce vedl, po páteční večerní schůzce se Sobotkou řekl, že vyjádření k personálním otázkám ponechává na Sobotkovi. Už dříve Špidla uvedl, že ví, kdo ministerstvo povede.

Sobotka zřejmě u Zemana narazil

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předstoupil krátce po 18. hodině po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem před média a sdělil: "Seznámil jsem pana prezidenta v předstihu o jménech kandidátů, aby nemusel vycházet ze spekulací médií, a předal jsem mu jejich životopisy."

Schůzku se Zemanem nechtěl blíže komentovat, ani prezidentovy případné námitky k některým jménům.

"Strávili jsme čas převážně diskusí o jednotlivých nominantech, ale nechci schůzku blíže komentovat a nebudu ani blíže komentovat názory pana prezidenta nebo argumenty, které jsem uváděl," řekl.

Rovněž oznámil, že v pondělí ve 14 hodin bude podepsána koaliční smlouva.

Odmítl rovněž potvrzovat některé dosud nejasné nominanty. Hodlá s nimi seznámit média a veřejnost až po pondělní schůzce koaličních stran. To vyvolává spekulace, že Sobotka u Zemana s některými svými jmény příliš neuspěl a prezident měl zřejmě některé výhrady.

Původně přitom tvrdil, že oficiální seznam nechce zveřejňovat do doby, než jej předloží prezidentovi. K mlčenlivosti zavázal i ostatní členy vedení Lidového domu.

Vedení sociální demokracie se shodlo na svých nominantech na ministry, stejně tak jsou rozhodnuti o svých lidech lidovci a hnutí ANO. Vláda je tedy hotova.

Podle informací deníku Aktuálně.cz zůstává sestava sociálně demokratických ministrů téměř stejná jako před Vánoci. Tedy až na ministra práce a sociálních věcí.

Poté co favorit do čela sociálního resortu Roman Sklenák upřednostnil místo v čele sněmovní frakce, v ČSSD se nanovo rozhořela diskuse, koho ze svého středu vybrat.

Kandidátem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí se podle hlasů ze sociální demokracie stane vysočinský radní Petr Krčál..

Sám Špidla nechtěl své budoucí angažmá v předpokládané Sobotkově vládě blíže komentovat.

"Všechna takováto vyjádření ponechávám na panu předsedovi, protože teď je velmi citlivá politická situace, a je dobře, když informace jdou od toho, kdo je plně kompetentní," odpověděl Špidla po schůzce na otázku, zda mluvil se Sobotkou o tom, že by mohl být v jeho vládě. Už dříve poznamenal, že ví, kdo ministerstvo povede.

Za ČSSD by dále měli ve vládě zasednout Jan Mládek jako ministr průmyslu a obchodu, Lubomír Zaorálek jako ministr zahraničí, Marcel Chládek jako ministr školství, Milan Chovanec jako ministr vnitra, Svatopluk Němeček jako ministr zdravotnictví a Jiří Dienstbier jako vicepremiér a šéf Legislativní rady vlády.

Dienstbier: Prezident nemůže bezdůvodně odmítnout jmenování

Dienstbier se rovněž sešel se Sobotkou. Dienstbier uvedl, že obsah schůzky byl důvěrný.

"Co se týče personálních věcí, nemohu nic potvrdit ani vyvrátit. Ta informace přijde od pana předsedy Sobotky v momentě, který on zvolí, myslím, že to bude v pondělí po podpisu koaliční smlouvy," řekl novinářům Dienstbier. Nemá podle něho smysl mluvit o tom, zda by byla jeho případná nominace průchozí přes prezidenta Miloše Zemana.

"Pokud tady nejsou ústavní nebo zákonné překážky, tak prezident nemůže bezdůvodně odmítnout jmenování. Samozřejmě otázka je, jestli vůbec jmenuje předsedu vlády, ale skoro už by bylo načase," podotkl Dienstbier.

Během pátku pak poslední neznámou do skládačky doplnilo i hnutí ANO. Do čela ministerstva dopravy se rozhodli poslat byznysmena Antonína Prachaře.

Za ANO pak v Sobotkově vládě zasedne Andrej Babiš jako ministr financí, Martin Stropnický jako ministr obrany, Věra Jourová se postaví do čela ministerstva pro místní rozvoj, Richard Brabec povede ministerstvo životního prostředí a Helena Válková by měla být novou ministryní spravedlnosti.

Již před Vánoci zveřejnili své nominanty lidovci. Ty by měl reprezentovat předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek jako ministr bez portfeje pro vědu a výzkum, Marian Jurečka jako ministr zemědělství a Daniel Herman jako ministr kultury.

Sobotka se měl se Zemanem nad kompletním seznamem sejít do konce tohoto týdne. "Sejdou se pravděpodobně během víkendu," uvedl předseda Senátu a člen nejužšího vedení strany Milan Štěch.

 

Právě se děje

Další zprávy